Росія призупинила обміни полоненими, щоб вплинути на громадську думку в Україні — Координаційний штаб

ФОТО: Родичі бійців «Азову», взятих у полон під час захоплення росією Маріуполя, вимагають звільнити їх на акції в Києві, 18 жовтня 2023 року AP Photo/Efrem Lukatsky

росія із серпня призупинила обміни військовополоненими, намагаючись таким чином вплинути на українське суспільство й створити враження, ніби влада в Україні не працює над цим питанням.

Про це розповів представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в інтерв'ю «Суспільному», пише hromadske.ua.

Він додав, що Україні нема сенсу утримувати російських полонених.

«Намагаються переконати, що, мовляв, нічого не відбувається, дивіться! Але насправді робота іде, ми не сидимо, склавши руки, ми постійно працюємо для того, щоб організувати наступні обміни», — каже Яценко.

За його словами, Україна готова до діалогу та висуває пропозиції російській стороні. Наприклад, був створений координаційний штаб разом із Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Українські органи влади створили так звані змішані медкомісії — це інструмент, який передбачений у Третій Женевській конвенції.

«Це комісія, у яку входять два представники нейтральної країни й один представник країни, яка утримує, тобто України. Аналогічну комісію має сформувати російська сторона для того, щоб ці комісії, відвідуючи місця утримання, могли виявляти військовополонених, які потребують меддопомоги і які мають бути репатрійовані», — сказав фахівець.

Як зазначали 17 листопада в Мінреінтеграції, що в полоні опинилися 4337 українців — це та кількість, яку вдалося встановити. Тобто це 3574 військових та 763 цивільних. З них 1953 — звільнені з полону.

Нагадаємо, що востаннє обмін полоненими відбувся 7 серпня. Тоді Україна повернула з російського полону ще 22 захисників. Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що це був 48-й обмін, який вдалося провести. Після того нові обміни не відбувалися.

За словами омбудсмена, наразі додому з полону повернулися 2598 українців.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/rosiya-prizupinila-obmini-polonenimi-shob-vplinuti-na-ukrayinske-suspilstvo-koordinacijnij-shtab

28.11.2023 18:43