Кулеба заявив, що тепер завжди будуть подальші вимоги до України з боку ЄС

Відносини України та Євросоюзу досягнули того етапу, коли з боку ЄС завжди будуть нові вимоги, і треба розуміти, що таким є «реальний переговорний процес» щодо членства. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у вівторок, 7 листопада, на брифінгу після переговорів у Європейській комісії.

Цю думку Кулеба висловив, коментуючи нові вимоги, що Єврокомісія може висунути після того, ЄС представить звіт про прогрес України щодо її заявки на членство в блоці.


«Чим ближче ми будемо до членства, тим більше буде задач та роботи і в України, і в Європейської комісії. У наших відносинах завжди буде список від ЄС — а зробіть ще ось це. Ми ж робимо багато речей не тому, що нас просять, а тому, що ми розуміємо: це нам самим потрібно. Тому треба звикати до нової модальності відносин між Україною і ЄС», — пояснив голова МЗС.

За його словами, тепер почнеться «реальний переговорний процес», який має призвести до злиття України і ЄС.

Кулеба також розповів, що Україна рухається до рішення Євроради у грудні про відкриття переговорів щодо вступу до ЄС, а Європейська комісія в захопленні від тих змін та реформ, які відбулися в Україні в умовах повномасштабної війни.

6 листопада міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина заявила, що Єврокомісія позитивно оцінить прогрес України на шляху до Євросоюзу в доповіді, яку оприлюднять 8 листопада.

4 листопада президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн прибула до Києва. Раніше повідомлялося, що візит фон дер Ляєн покликаний надати «остаточні оцінки» прогресу країни на шляху вступу до Євросоюзу.

Очікується, що 8 листопада ЄС представить звіт про прогрес України щодо її заявки на членство в блоці.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/vstup-ukrajini-do-yes-shcho-skazav-kuleba-pro-mozhlivi-novi-vimogi-50366559.html

08.11.2023 08:32