Більш ніж половина опитаних росіян хоче переговорів з Україною — соцопитування «Левада»

До 55% опитаних росіян відповіли, що необхідно почати мирні переговори з Україною. Більше прихильників переговорів серед молоді та жінок.

Про це свідчать результати опитування російського аналітичного центру «Левада», повідомляє hromadske.ua.

Станом на жовтень 2023 року, 24% опитаних вважають, що безперечно варто починати мирні переговори, 32% — що скоріш варто почати переговори. Ще 24% респондентів вважають, що безперечно варто продовжувати бойові дії, 13% — що скоріш варто продовжувати війну.

Як зазначають російські соціологи, думку про необхідність розпочати мирні переговори найчастіше поділяють представники наймолодшої вікової групи (18-24 роки) — 69%. Опитані у віці 55 років і старше — єдина вікова група, де думки про продовження воєнних дій та перехід до мирних переговорів практично рівні — 45% та 46% відповідно.

Більшість жінок вважає, що треба переходити до мирних переговорів (62%), серед чоловіків домінуючої думки немає: 48% — за продовження воєнних дій, 47% — за перехід до мирних переговорів.

Найчастіше за продовження військових дій виступають ті, хто довіряє інформації з телебачення (46%) і Telegram-каналів (41%). Про необхідність переходу до мирних переговорів найчастіше говорять ті, хто довіряє інформації із соціальних мереж (65%) та YouTube-каналів (69%).

Жителі Москви, на відміну від решти регіонів росії, меншою мірою готові переходити до мирних переговорів — лише 38%, в інших населених пунктах близько половини опитаних вважають, що треба розпочинати мирні переговори.

Серед тих, хто схвалює діяльність президента рф володимира путіна, дещо більше прихильників мирних переговорів, ніж прихильників продовження військових дій — 51% і 42% відповідно. Більшість (72%) тих, хто не схвалює діяльність путіна, вважає, що потрібно переходити до мирних переговорів.

Про опитування

Загальноросійське опитування «Левада-центру» провели 19-25 жовтня 2023 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського та сільського населення обсягом 1 607 людей віком від 18 років і старше у 137 населених пунктах, 50 суб'єктах рф. Дослідження проводилося вдома у респондента шляхом особистого інтерв'ю.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/bilsh-nizh-polovina-opitanih-rosiyan-hoche-peregovoriv-z-ukrayinoyu-socopituvannya-levada

04.11.2023 09:30