Україна вперше використала далекобійні ракети ATACMS — WSJ

Україна вперше використала проти російських військ американські далекобійні ракети ATACMS. Вони були таємно відправлені в Україну кілька днів тому, пише у вівторок, 17 жовтня, The Wall Street Journal, повідомляє NV.UA.

Ракети могли бути використані для ударів по аеродромах поблизу тимчасово окупованих Луганська і Бердянська в ніч проти 17 жовтня, повідомляє видання з посиланням на джерела.

За даними WSJ, Україна отримала від США невелику кількість ракет ATACMS, щоб ЗСУ змогли завдавати дальніх ударів по позиціях окупантів під час «важливого етапу контрнаступу».

Надані моделі ATACMS мають дальність дії близько 160 км.

Раніше 17 жовтня російські Telegram-канали повідомляли, що на аеродромах, які українські військові атакували вночі, було знайдено уламки ракет ATACMS.

Стратком ЗСУ повідомив, що вночі 17 жовтня Збройні сили України завдали успішних ударів по гелікоптерах та обладнанню аеродромів окупантів РФ поблизу тимчасово окупованих Луганська та Бердянська.

Російські пропагандисти назвали атаку «одним із найсерйозніших ударів» за час розв’язаної проти України повномасштабної війни.

У Силах спецоперацій розповіли, що внаслідок операції було знищено дев’ять гелікоптерів, спецтехніку та склад із боєприпасами росіян.

12 жовтня координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що Білий дім допускає надання Україні балістичних ракет ATACMS.

3 жовтня у Пентагоні заявили, що армія США готова передати Києву ці далекобійні ракети з касетною бойовою частиною, як тільки президент США Джо Байден ухвалить відповідне рішення.

21 вересня президенти України та США Володимир Зеленський і Джо Байден провели переговори в Білому домі. Американський президент оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $325 млн, проте без далекобійних ракет. Пізніше NBC News із посиланням на джерела повідомив, що Байден пообіцяв Зеленському, що Вашингтон передасть Києву невелику кількість ATACMS.

FT писала, що адміністрація Байдена ухвалила рішення надати Україні ракети ATACMS ще до візиту Зеленського, але вирішила не оголошувати про це публічно.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/ukrajina-vpershe-vikoristala-dalekobiyni-raketi-atacms-wsj-50361314.html

17.10.2023 18:32