«Не можна перемогти в тому, чого не було» - МЗС прокоментувало перемогу «єдиноросів» на виборах на окупованих территоріях України

«Не можна перемогти в тому, чого не було» - МЗС прокоментувало перемогу «єдиноросів» на виборах на окупованих территоріях України
У росії та на окупованих територіях Криму, Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей закінчилися так звані місцеві вибори. Окупанти, очікувано, заявили про перемогу представників керівної партії рф «Єдина росія». Міністерство закордонних справ України відкинуло ці «результати».
Речник МЗС України Олег Ніколенко в коментарі hromadske наголосив на нікчемності «виборів» росії на тимчасово окупованих територіях. За його словами, жодних легітимних результатів цих незаконних плебісцитів бути не може.

«Ні представники "Єдиної росії", ні жодна інша російська політична сила не можуть набрати голоси в тому, чого не було», — підкреслив дипломат.

Як повідомило пропагандистське агентство ТАСС, «вибори» на окупованих територіях відбулися нібито за високої явки виборців. Окупанти стверджують, що на Херсонщині, Запоріжжі, Донеччині та Луганщині вона становила від 65% до 76%.

російські «виборчі комітети» заявляють, що в усіх цих регіонах перемогу здобули кандидати від панівної партії рф «Єдина росія».

Європейський Союз уже «рішуче засудив» проведення нелегітимних «виборів» на окупованих територіях України. Високий представник ЄС Жозеп Боррель відкинув «цю нову марну спробу росії легітимізувати або нормалізувати свій незаконний військовий контроль і спробу анексії частини українських територій».

«ЄС не визнає і не визнаватиме ні проведення цих так званих виборів, ні їхні результати. Політичне керівництво росії та особи, причетні до їхньої організації, понесуть відповідальність за ці незаконні дії», — наголосив Боррель.

У Євросоюзі підкреслили, що «вибори» відбулися в умовах залякування, репресій, незаконної видачі росією паспортів, примусової депортації тощо. Боррель згадав зокрема затримання співголови незалежної групи спостереження за виборами «Голос» Григорія Мелконянца.

Більше про псевдовибори та вибухи на «виборчих дільницях»

Так звані вибори депутатів на окупованих територіях чотирьох областей України росія проводила з 8 по 10 вересня. Верховна Рада України та Міністерство закордонних справ офіційно звернулися до міжнародних партнерів із проханням не визнавати ці «вибори» та засудити їх.

Псевдовибори не обійшлися без «інцидентів». Спершу в окупованій Кам'янці-Дніпровській Запорізької області співробітники Служби безпека України відпрацювали по скупченню росіян на «виборчій дільниці».

Згодом вибухи пролунали на одній із «виборчих дільниць» у Бердянську. Перший вибух спричинив руйнування, а другий пролунав, коли на місце з'їхалися місцеві «поліціянти», військові рф та оперативники ФСБ росії. Після цього окупаційні «посадовці» почали проводити інструктажі для своїх підлеглих щодо того, як діяти в таких ситуаціях.

Ще пізніше українські дрони-камікадзе атакували «виборчий штаб» окупантів у селі Скельки Василівського району, що на Запоріжжі. А в окупованій Новій Каховці, що на лівому березі Херсонщини, партизани підірвали авто, яким окупанти перевозили «бюлетені».

Джерело: https://hromadske.ua/posts/mzs-pro-peremogu-yedinorosiv-na-psevdoviborah-ne-mozhna-peremogti-v-tomu-chogo-ne-bulo

13.09.2023 09:40