Україна знищила або пошкодила щонайменше 24 літаки в Росії, Криму та Білорусі — росЗМІ

Україна знищила або пошкодила щонайменше 24 літаки в Росії, Криму та Білорусі — росЗМІ
Сили оборони та українські спецслужби змогли здійснити щонайменше дев’ять вдалих атак по авіабазах країни-агресора Росії, тимчасово окупованого Криму та Білорусі, знищивши або пошкодивши щонайменше 24 літаки з початку повномасштабного вторгнення РФ, повідомляє російське видання Верстка, пише NV.UA.

Російське видання дійшло такого висновку, вивчивши повідомлення Міноборони РФ, ЗМІ та OSINT-дослідників.

Видання зазначило, що перша атака відбулася на другий день повномасштабного вторгнення, а саме 25 лютого 2022 року. Тоді на аеродромі Міллерово в Ростовській області згорів транспортний літак.

Водночас найуспішнішу і наймасштабнішу атаку Україна здійснила по аеродрому Саки в Криму 9 серпня 2022 року, коли РФ втратила чотири винищувачі Су-30СМ та сім бомбардувальників Су-24М.

Наступна атака відбулась через чотири місяці, коли безпілотники атакували аеродроми Енгельс-2 та Дягілєво в Саратовській та Рязанській областях. 5 грудня було пошкоджено три літаки — два стратегічних бомбардувальники Ту-95 і Ту-22м3.

Наступна атака сталась 28 лютого 2023 року, коли ціллю став російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 на військовому аеродромі Мачулищі біля Мінська. На відеозаписах можна було побачити, що літак намагалися підірвати за допомогою квадрокоптерів, але А-50 отримав тільки пошкодження.

Видання стверджує, що українські дрони на початку травня атакували аеродром у населеному пункті Сєща у Брянській області. Внаслідок атаки було пошкоджено транспортний літак Ан-124.

За даними видання, у серпні успішних атак по РФ стало значно більше. За останній місяць літа дрони завдали ударів по аеродромах у Новгородській, Калузькій та Псковській областях. Було знищено два бомбардувальники Ту-22М, пошкоджено чотири Іл-76 і ще один неназваний літак.

У ніч проти 30 серпня у Пскові на території Росії пролунали вибухи в районі аеропорту. За даними Головного управління розвідки Міноборони України, знищено чотири військо-транспортні літаки Іл-76.

Загалом безпілотники атакували шість областей РФ. Окрім Псковської, це Брянська, Орловська, Рязанська, Калузька та Московська. Місцева влада скрізь заявила про «відбиття атак», про удар по Пскову Міноборони РФ взагалі не згадало.

Проте у Кремлі заявили, що Путін знає про наймасованішу атаку безпілотників на територію Росії, зокрема й на аеродром у Псковській області.

Глава ГУР Кирило Буданов повідомив, що у війні проти України беруть участь 436 російських літаків. Також він заявляв, що після останніх ударів по російських аеродромах Сольці та Шайківка в окупантів залишилося 27 справних стратегічних бомбардувальників Ту-22М3.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/skilki-litakiv-ukrajina-znishchila-u-rosiji-krimu-ta-bilorusi-dani-rosiyskih-zmi-50350167.html

31.08.2023 08:51