«Майже напевно» наказ Путіна. Що вказує на сплановане вбивство Пригожина, чому саме зараз і чому версія про ракету ППО є показовою — ISW

«Майже напевно» наказ Путіна. Що вказує на сплановане вбивство Пригожина, чому саме зараз і чому версія про ракету ППО є показовою — ISW
Літак, у якому перебував Євгеній Пригожин та керівний склад ПВК Вагнера, майже напевно знищили за прямою вказівкою російського диктатора Володимира Путіна. А збиття літака системою ППО могло стати демонстративною відплатою «вагнерівцям» за втрати російської авіації 24 червня.

Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни. Ось головні висновки аналітиків ISW щодо загибелі Пригожина та командного складу ПВК Вагнера.

Майже напевно саме Володимир Путін наказав російському військовому командуванню знищити літак Пригожина. Представники російської армії, особливо міністр оборони Росії Сергій Шойгу та начальник Генерального штабу генерал армії Валерій Герасимов, навряд чи могли б «стратити» Пригожина без наказу Путіна. «Вся російська політична та безпекова сфера, ймовірно, вважала подальше виживання Пригожина після повстання ПВК Вагнера справою на розсуд Путіна», — констатують аналітики. ISW наголошує, що надалі виходитиме з припущення, що Путін віддав наказ про вбивство Пригожина, якщо не з’являться докази протилежного.

Відповідно ISW озвучує ще кілька оцінок щодо можливої мотивації та дій Путіна:

Путін, можливо, дійшов висновку, що після заколоту Пригожина він вже достатньо «відокремив» його від самої ПВК Вагнера, тож можна було вбити Пригожина, не перетворюючи його на мученика для решти «вагнерівців». Можливо, Путін вирішив, що «вагнерівці» досяг точки, коли вони більше зацікавлені у поверненні стабільних виплат і залученні до нових «державних» ПВК, ніж у своїй стійкій лояльності до Пригожина — що це дає йому можливість «спокійно вбити Пригожина».
Також Путін міг вирішити, що Пригожин перетнув заздалегідь встановлену червону лінію, намагаючись зберегти діяльність ПВК Вагнера в Африці.
В ISW вважають скоріше невипадковим той факт, що «страта» Пригожина збіглася в часі з офіційним відстороненням Сергія Суровікіна. Незадовго до смерті Пригожина замість Суровікіна Повітряно-космічні сили РФ очолив генерал-полковник Віктор Афзалов. Кремль, ймовірно, мав намір, щоб обидва ці публічні покарання надіслали чіткий меседж, що Кремль «розібрався» з тими, хто брав участь у заколоті 24 червня, і що виклик «вагнерівців» російському керівництву є справою вирішеною.
Майже певний наказ Путіна російському Міноборони знищити літак Пригожина, ймовірно, є публічною спробою диктатора відновити своє домінування та помстою за приниження, якого завдав Путіну та російському Міноборони збройний заколот ПВК Вагнера 24 червня.
Якщо для збиття літака дійсно використали російську протиповітряну оборону як метод вбивства Пригожина, це дозволило російському Міноборони напряму помститися за день заколоту «вагнерівців», який став одним із найсмертоносніших днів для російської авіації з початку повномасштабного вторгнення. Адже досі Путін не покарав «вагнерівців», відповідальних за збиття російського літака 24 червня. Директор ЦРУ Вільям Бернс нагадував, що «Путін є найвідданішим апостолом відплати». Тому цілком ймовірно, що він чекав відповідних умови, щоб нарешті помститися Пригожину, не здаючись надміру імпульсивним. «Путіну потрібно було показово помститися Пригожину не лише для того, щоб довести, що він не є слабким лідером, але й для того, щоб підтримати своїх військових — які в очах багатьох росіян не отримали „справедливості“ після подій 24 червня».

Російське Міністерство оборони і Кремль знищували ПВК Вагнера та послаблювали авторитет Пригожина після його заколоту — тож вбивство вищого керівництва Вагнера, ймовірно, було останнім кроком до ліквідації групи Вагнера як незалежної організації. «Міноборони Росії та Кремль фактично створили умови, за яких Пригожин більше не міг належним чином підтримувати контингент ПВК Вагнера, якщо він не зможе забезпечити нове фінансування та місії для вагнерівців найближчим часом. Такі умови могли зрештою призвести до того, що група Вагнера поступово втрачатиме бійців, а Пригожин — свою значимість і вплив», — йдеться у звіті ISW.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/prigozhin-vbitiy-za-nakazom-putina-ocinka-isw-i-versiji-zagibeli-komandiriv-vagnera-novini-rosiji-50348587.html

24.08.2023 09:12