У ВМС України пояснили, як три іноземні судна зайшли в український порт на тлі погроз РФ

У ВМС України пояснили, як три іноземні судна зайшли в український порт на тлі погроз РФ
Захід трьох іноземних суден в український порт в Одеській області не є «проривом блокади», оскільки РФ не в змозі блокувати всі ділянки Чорного моря.

Про це повідомив речник ВМС України Дмитро Плетенчук в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, для цього у країни-агресора недостатня кількість кораблів у Чорному морі.

«Щоб заблокувати якусь ділянку моря, потрібен відповідний корабельний склад, у великій кількості - щоб фізично перешкодити проходити через якусь ділянку моря. Зараз такого не відбувається. Тому назвати це проривом блокади, по-моєму, це перебільшення», — зазначив речник ВМС.

Плетенчук пояснив, що іноземні судна проходили за стандартними маршрутами, ближче до берегів України.

«Відповідно, це зона, в яку російські кораблі не заходять. Це понад 100 морських миль від узбережжя. Тому що вони розуміють, що в такому разі послідують за російським кораблем. Тобто на дно», — додав він.

Плетенчук також назвав дії російських окупантів у Чорному морі «вербальним тероризмом».

«Вони погрожують, залякують, проводять опитування, не маючи для цього жодних підстав. Вони самі себе оголосили жандармами Чорного моря, забувши про те, що це море спільного користування», — резюмував він.

30 липня три вантажні судна, що належать грецькій, ізраїльській та турецько-грузинській компаніям, прибули до одного з українських зернових терміналів у дельті Дунаю.

За даними ISW, літаки НАТО уважно стежили за кораблями, що прямували в Ізмаїл. Передбачається, що в Ізмаїлі судна перевантажать зерно, потім повернуться до Чорного моря і попрямують в іноземні порти.

Грецьке та ізраїльське судно пройшли в напрямку українського порту Ізмаїл через протоку Босфор, а турецько-грузинське судно — з північної Туреччини.

Три вантажні судна не намагалися приховати свої наміри. Усі вони ввімкнули свої радіоретранслятори, завдяки чому їхнє місце розташування і курс було видно всім, хто має доступ до Інтернету і сайтів, що відстежують рух суден.

У ніч на 2 серпня війська РФ атакували порт Ізмаїла, значно пошкодивши адміністративну будівлю.

17 липня Росія офіційно оголосила про вихід із зернової угоди, спробувавши виправдати це новими вибухами на незаконно побудованому Кримському мосту. Водночас Москва відкликала «гарантії безпеки» судноплавства в Чорному морі.

Того ж дня президент Володимир Зеленський запропонував продовжити роботу зернової угоди без участі росіян — разом із Туреччиною та ООН.

19 липня Росія заявила, що вважатиме «військовими цілями» всі морські судна, які прямують в українські порти.

Міноборони України у відповідь попередило, що вважатиме всі судна, які прямують до російських портів у Чорному морі, а також до портів на тимчасово окупованих територіях, такими, що «перевозять вантажі військового призначення з усіма відповідними ризиками».

Раніше начальниця пресцентру Сил охорони і оборони Півдня Наталія Гуменюк заявляла, що є ознаки, які свідчать про підготовку Росії до блокади Чорного моря.

Вона також повідомила, що країна-агресор може імітувати атаку з іноземного судна в Чорному морі або удар по самому кораблю в межах операції під чужим прапором, про що раніше попереджали в Держдепі США.

Джерело: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/inozemni-sudna-zayshli-v-port-ukrajini-yak-jim-ce-vdalosya-novini-ukrajini-50343329.html

02.08.2023 19:48