Через війну Україна перетворилась на суперлабораторію винаходів, що можуть змінити світ — WP

Через війну Україна перетворилась на суперлабораторію винаходів, що можуть змінити світ — WP
Війна в Україні стимулює стрімкий розвиток технологій безпілотників, зокрема із застосуванням штучного інтелекту, що матиме значні наслідки для світу навіть після війни Росії проти України, пише Washington Post, пише NV.UA.

Видання описує випробування дрона-камікадзе, який після втрати зв’язку з оператором через засоби радіоелектронної боротьби нне впав, а прискорився та уразив ціль завдяки застосуванню штучного інтелекту.

Зазначається, що все більше українських компаній-виробників безпілотників намагаються застосувати цю технологію.

«Оскільки десятки тисяч людей проходять навчання з дронів з обох сторін у цій війні, дуже ймовірно, що цей досвід поширюється далеко й широко, включно на зловмисників», — сказав Семюель Бендетт, експерт із дронів, що фокусується на Росії, у розташованому у Вашингтоні аналітичному центрі CNA.

Видання зауважує, що до повномасштабного російського вторгнення Україна була відомою своєю агропромисловістю та важкою індустрією, однак війна перетворила її на «суперлабораторію винаходів, яка приваблює інвестиції від відомих бізнесменів, у тому числі колишнього виконавчого директора Google Еріка Шмідта». Над виробництвом безпілотників спільно з військовими частинами на передовій співпрацюють понад 200 українських компаній.

«Це гонка технологій 24/7. Завдання полягає в тому, що кожен продукт у кожній категорії потрібно змінювати щодня, щоб отримати перевагу», — заявив WP міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Видання пише, що минулого року його програма Армія дронів допомогла приватним компаніям навчити понад 10 тисяч операторів безпілотників, а за наступні півроку мають навчити ще 10 тисяч.

Безпілотники дозволили Україні здійснювати спостереження та вражати чутливі цілі далеко за лінією фронту, підвищуючи при цьому точність своєї звичайної артилерії, і розвиток вітчизняного виробництва дронів є головним пріритетом України, стверджує WP.

Українські виробники безпілотників мають можливість, якої позбавлена переважна більшість їх міжнародних виробників, — тестувати взаємодію дронів з російськими технологіями глушіння.

«На Заході ви не можете просто запустити глушник і втручатися у великі частини спектру просто для того, щоб перевірити свій продукт. Вам потрібна спеціальна ліцензія, і навіть якщо вона у вас є, вона поширюється лише на вузьку відгороджену територію. Ось чому це одна зі сфер, де Україна має дуже реальну можливість розробити рішення світового рівня», — сказав Андрій Лісковіч, колишній керівник Uber, який покинув Кремнієву долину, щоб допомогти Україні під час війни.

Ще одна перевага українських виробників безпілотників — постійний зворотний зв’язок з фронтом, що дозволяє швидко вносити корективи, щоб зменшувати вразливість та підвищувати летальність безпілотників.

За оцінками України, Росія у найбільшій в історії війні безпілотників знищує близько 1000 українських БПЛА на місяць, сказав Федоров. За іншими оцінками, рівень втрат становить 10 000 на місяць, що спонукає Київ шукати шляхи збільшення виробництва дронів.

Шмідт, який консультував Пентагон з питань технології штучного інтелекту, привітав українські досягнення в технології безпілотників, включаючи програмне забезпечення штучного інтелекту та БПЛА, які працюють без наведення GPS. Він поділився переконанням, що в майбутньому безпілотники відіграватимуть вирішальну роль на суші, в повітрі та на морі в розмінуванні полів і формуванні «безжальних зграй безпілотних літальних апаратів-камікадзе».

«Майбутнє війни диктуватимуть і вестимуть безпілотники», — переконаний він.

Розвиток технології безпілотників зі штучним інтелектом зауважують й експерти з безпеки, які вказують на те, що після розробки відповідного програмного забезпечення його розповсюдження та повторне використання стане фактично безкоштовним, і його зможуть отримати недержавні організації, зокрема терористичні, змінивши призначення.

Такої думки дотримується, зокрема, Пол Шарр, експерт з безпілотників у Центрі нової американської безпеки.

Федоров визнав, що поширення технології штучного інтелекту є «загрозою для майбутнього», але наголосив, що пріоритетом для Києва є негайна боротьба за виживання.

Джерело: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/viyna-stimulyuvala-novi-tehnologichniy-rozrobki-v-ukrajini-y-rivok-u-ai-y-stvorenni-droniv-wp-50341854.html

26.07.2023 19:31