«Спокійно, питання вирішене, ви будете в НАТО» - Кулеба про залаштунки саміту у Вільнюсі

«Спокійно, питання вирішене, ви будете в НАТО» - Кулеба про залаштунки саміту у Вільнюсі
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що оцінюючи підсумки саміту НАТО, важливо враховувати не лише тексти офіційних рішень, а й те, що було за лаштунками.

Про це Кулеба сказав в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава української дипломатії зазначив, що загалом задоволений результатами саміту.

«Мене не влаштовує тільки один момент – що в самому тексті комюніке саміту немає чітких слів, що Україну або запрошують до членства, або запросять, умовно, завтра. Але це був саміт, на якому дуже важливо не лише те, що було в тексті офіційних рішень та офіційних заявах, але й те, що було за лаштунками. І була принципова різниця не лише між Бухарестським самітом 2008 року, з яким всі порівнюють «Вільнюс», але й навіть із самітом в Мадриді. Ця різниця полягала в тому, що ми подолали психологічний бар’єр, і я бачу, що Україну реально бачать членом НАТО», - зазначив очільник МЗС.

За його словами, те, що союзники не зробили «квантовий ривок» – це погано.

«Але, з іншого боку, я бачу, що цей квантовий ривок неминучий і відбудеться набагато раніше, ніж нам здається, тому що всі всередині, за закритими дверима, абсолютно спокійно і впевнено кажуть: не хвилюйтеся, питання вирішене, ви будете членом НАТО», – сказав Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, на саміті НАТО у Вільнюсі було оголошено про створення Ради Україна-НАТО, скасовано Плану дій щодо членства в Альянсі.

Лідери країн «Групи семи» (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі «Спільну декларацію про підтримку України» (Joint Declaration of Support for Ukraine).

Документ було презентовано під час урочистого заходу за участю лідерів G7 та України.

Джерело: https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3735691-kuleba-vazlivi-ne-lise-oficijni-risenna-samitu-nato-a-j-te-so-bulo-za-lastunkami.html

14.07.2023 19:26