Росія утримувала у Херсонському ізоляторі щонайменше 30 жінок, частину з них катували — правозахисники

Росія утримувала у Херсонському ізоляторі щонайменше 30 жінок, частину з них катували — правозахисники
У Херсоні в ізоляторі № 1 Нацполіції України на вул. Тепллоенергетиків, 3 під час окупації міста росіяни утримували щонайменше 30 жінок, деякі з них зазнали катувань.

Про це під час пресконференції розповіла правова аналітикиня правозахисного центру ZMINA Онисія Синюк, повідомляється на його сайті.

Правозахисники представили побудований на свідченнях постраждалих та свідків звіт про незаконне утримання українок у цьому ізоляторі.

Більшість жінок окупнати затримали у липні-серпні 2022 року, та утримували до кінця жовтня, коли російські війська почали відступ з правого берегу Херсонщини.

«Жінок тримали в ізоляторі від години до майже трьох місяців. Вік цих жінок, за офіційними даними, від 32 до 58 років. За свідченнями самих утримуваних, наймолодшій із жінок, що перебувала в ІТТ довший час, був 21 рік. При цьому серед затриманих, які перебували в ІТТ недовго, за свідченнями, були і неповнолітні», — розповіла Синюк.

Жінок підозрювали, зокрема, в партизанській діяльності та допомозі Збройним силам України. Серед затриманих — співробітниці правоохоронних органів України, люди, яких Росія підозрювала у контакті чи родинних зв’язках із представниками правоохоронних органів України, ЗСУ чи руху спротиву на тимчасово окупованих територіях Херсонщини.

Зокрема, окупанти затримали волонтерку Правого сектору, яка допомагала у військовому госпіталі, працівницю Херсонської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби, працівницю відділу кадрів воєнізованої охорони, домогосподарку, курсантку Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, співробітницю Управління патрульної поліції та заступницю директора гімназії.

Також росіяни затримували жінок, щоб використовувати як заручниць для затримання членів сім'ї, рідних та знайомих.

Одну з жінок затримали на кілька днів після того, як вона відвернулася і не привіталася з російськими військовими, які зайшли в автобус на блокпості.

Росіяни, які здійснювали затримання називалися представниками «поліції МВС Росії» або «військово-кримінальної поліції», переважно не надавали службових посвідчень або інших документів та були в балаклавах. Під час затримання вони психологічно тиснули на жінок та застосовували силу. Одну із затриманих привезли в ізолятор вже з крововиливом під оком та гематомами на голові.

Умови утримання жінок були неналежними: від п’яти до дев’яти затриманих одночасно перебували у камерах, розрахованих на двох чи трьох людей, перші три тижні вони не могли повноцінно митися, а їжу часто давали зіпсованою і її не вистачало на всіх.

Правозахисники стверджують, що російські окупанти системно і масштабно катували жінок, зокрема професійно пов’язаних із правоохоронними органами України, ЗСУ або тих, кого вони підозрювали у зв’язках з українським рухом спротиву.

«Найчастіше жінок катували електричним струмом, водою, а також били їх. Відомо також про випадок сексуалізованого катування — постраждалу били струмом по грудях. Були і погрози насильством», — повідомляється на сайті правозахисної організації.

У повідомленні розповідається про колишню співробітницю поліції у Херсонській області Ольгу Гончевську, яку затримали з цивільним чоловіком — теж колишнім поліцейським, та незаконно утримували в ізоляторі півтора місяця.

«Ольгу та інших жінок в ізоляторі годували раз на день, милися вони переважно з-під пляшок. На Ольгу психологічно тиснули: погрожували поголити голову, вивезти її батьків; тримали біля кімнат, де катували інших. Згодом жінку на допиті, де хотіли дізнатися про „кураторів з СБУ“, били струмом. Потім, тримаючи силою, троє чоловіків вдягли тканину на обличчя жінки та почали заливати водою, від чого та не могла дихати», — повідомили правозахисники.

Курсантку Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба Наталію Сосмій затримали у її дворі 30 озброєних росіян у балаклавах та три тижні незаконно утримували в ізоляторі.

Росіяни звинувачували її в тому, що вона «веде подвійне життя і співпрацює з СБУ».

Коли Сосмій привезли до ізолятора, її оточили в холі близько 15 окупантів, які змушували жінку роздягнутися для «огляду» — піднімали футболку, відтягували штани і торкалися тіла. Також окупанти погрожували що зґвалтують її та її неповнолітню доньку, а пізніше били її під час допитів.

«Представники РФ завдавали страждань утримуваним жінкам, щоб отримати інформацію, зізнання або ж залякати для придушення спротиву на окупованих територіях. Крім того, погрози сексуальним насильством та домагання росіяни застосовували для психологічного тиску та ствердження свого домінуючого положення. Такі погрози сексуальним насильством є частиною культури російських військових і не караються командирами», — повідомила Синюк.

Радниця з прав людини ZMINA Наталія Охотнікова заявила, що є підстави вважати, що представники РФ вчиняють не лише воєнні злочини, а й злочини проти людяності.

«Ми передамо СБУ та Офісу Генпрокурора, а також плануємо передати до Міжнародного кримінального суду дані від всіх жінок, що дали на це згоду, щоб максимально сприяти належному розслідуванню всіх інцидентів, про які говориться у звіті», — повідомила вона.




Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/katuvannya-u-rosiyskomu-poloni-shcho-robili-rosiyani-z-zhinkami-v-izolyatori-v-hersoni-novini-ukrajini-50338775.html

14.07.2023 12:31