Київ зобов’язався використовувати касетні боєприпаси тільки в «певних місцях» — Остін

Київ зобов’язався використовувати касетні боєприпаси тільки в «певних місцях» — Остін
Україна зобов’язалася використовувати касетні боєприпаси США тільки у «відповідних місцях», заявив глава Пентагону Ллойд Остін.

Про це він сказав в інтерв'ю CNN.

«Перш за все, я думаю, ми повинні пам’ятати, що вони ведуть важку боротьбу за захист своєї суверенної території. Вони не просять боєприпаси для того, щоб вторгнутися в іншу країну, як це зробили росіяни, які їх використовують із самого початку», — зазначив він.

Глава Пентагону наголосив, що українські військові фіксуватимуть місця використання касетних боєприпасів і визначатимуть пріоритети в роботі з розмінування.

«Ми допомагатимемо їм у цьому, в тих місцях, де вони надали нам умови, — резюмував Остін.

7 липня США передали новий пакет військової допомоги для України, у якому присутні боєприпаси типу DPICM, тобто касетні снаряди. Пізніше президент США Джо Байден пояснив, що погодився передати касетні боєприпаси через те, що в української армії не вистачає снарядів.

Надання Україні таких боєприпасів викликало різну реакцію у світі. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що постачання такого озброєння допоможе компенсувати снарядний дефіцит у ЗСУ.

Генсек НАТО Йэнс Столтенберг сказав, що Альянс не впливає на рішення окремих країн щодо постачання таких снарядів, тоді як Велика Британія та Іспанія не схвалюють це.

У країні-терористі РФ заявили, що постачання касетних снарядів Україні «нічого не змінить», а в Камбоджі закликали не використовувати ці боєприпаси через ризики для цивільного населення.

12 липня президент України Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ використовуватимуть касетні боєприпаси тільки по військових цілях на окупованих територіях країни.


Джерело: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/kasetni-boyepripasi-shcho-ukrajina-poobicyala-ssha-novini-ukrajini-50338750.html

14.07.2023 08:35