Держінспекція дозволила замінити герб СРСР на щиті «Батьківщини-матері» українським тризубом

Держінспекція дозволила замінити герб СРСР на щиті «Батьківщини-матері» українським тризубом
Державна інспекція архітектури та містобудування України 13 липня видала дозвіл на заміну радянського герба на щиті монумента «Батьківщина-мати» в Києві.

Про це повідомила пресслужба Держінспекції.

Проєктні рішення передбачають влаштування на щиті монумента тризуба, який відповідає зображенню на малому державному гербі України.

Основні розміри та схему розташування тризуба на щиті «Батьківщини-матері» погодило Міністерство культури та інформаційної політики України.

Замовником будівництва є Національний музей історії України у Другій світовій війні.

«Сподіваємось на якнайшвидший початок будівельних робіт та з нетерпінням чекаємо надходження документів для прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію!» — заявили в Держінспекції.

Міністр культури Олександр Ткаченко зазначив, що вартість проєкту становитиме 28 млн гривень. За його словами, це значно менше, ніж прораховували раніше. Гроші зібрали виключно від великого бізнесу, не беручи з бюджету.

«Побачимося біля оновленої Батьківщини-матері 24 серпня на День Незалежності України», — резюмував Ткаченко.

Що передувало?

У липні 2022 року в «Дії» завершилось ініційоване Міністерством культури опитування стосовно того, що робити з радянським гербом на щиті монумента «Батьківщина-мати» в Києві. 85% опитаних виступили за його заміну гербом України.

Після цього міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що демонтаж герба СРСР може розпочатись у 2023 році. Посадовець обіцяв, що все зроблять за законом.

Монумент «Батьківщина-мати» був споруджений ще у 1981 році і вважається найвищою скульптурою Європи. Пам'ятник встановлений у Києві на території Національного музею історії України у Другій світовій війні.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/derzhinspekciya-dozvolila-zaminiti-gerb-srsr-na-shiti-batkivshini-materi-na-ukrayinskij-trizub

14.07.2023 08:31