Рада підтримала законопроєкт про медичний канабіс у першому читанні

Рада підтримала законопроєкт про медичний канабіс у першому читанні
Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні.

Про це повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Ярослав Железняк.

Законопроєкт підтримали 268 депутатів.

Щоб законопроєкт набув чинності, депутати ще мають ухвалити його в другому читанні (перед цим можуть допрацювати), а тоді відправити на підпис президентові.

Володимир Зеленський виступав на підтримку законопроєкту про медичний канабіс і наприкінці червня закликав парламентарів проголосувати за нього.

Більше про медичний канабіс

Марихуана, або канабіс, — це психоактивний засіб, який видобувають із рослин коноплі. Розрізняють дві його основні активні речовини — канабідіол (КБД) та тетрагідроканабінол (ТГК). Саме від їхнього співвідношення залежить, які властивості має той чи інший вид канабісу.

ТГК стимулює нервову діяльність і може викликати психоактивні побічні ефекти чи так зване відчуття кайфу. КБД ж навпаки має заспокійливі властивості. Саме канабіс із високим вмістом КБД і низьким вмістом ТГК використовують у медичних цілях: він не викликає «дивних відчуттів» і звикання, а натомість розслабляє м’язи, полегшує біль та допомагає заснути.

Препарати на основі медичного канабісу використовують для зменшення больових відчуттів, спазмів і судом м’язів, лікування анорексії, ПТСР та тривожних розладів. Також такі препарати використовують у лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Також ці ліки полегшують біль важкохворим та паліативним хворим, зокрема пацієнтам з онкозахворюваннями та пацієнтам із ВІЛ.

У 2021 році Уряд ухвалив постанову, якою кілька речовин на основі канабісу прибрали зі списку заборонених для обігу в Україні. Ліки на основі цих речовин використовують для полегшення побічних реакцій після хімієтерапії. Однак експерти тоді пояснювали, що рішення допоможе лише невеликій кількості людей, оскільки для ширшого використання препарати потрібно поєднувати з іншими речовинами, які все одно залишалися забороненими в Україні.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/rada-pidtrimala-zakonoproyekt-pro-medichnij-kanabis-u-pershomu-chitanni

13.07.2023 16:16