Росіяни грабують шкільні музеї на захоплених територіях - Центр нацспротиву

Росіяни грабують шкільні музеї на захоплених територіях - Центр нацспротиву
Російські окупаційні адміністрації почали вилучати з фондів шкільних музеїв на тимчасово окупованих територіях експонати, що стосуються історії України.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Центр національного спротиву.

«Так, офіційно це подається як «громадський моніторинг шкільних музеїв», який нібито виконують активісти путінської партії «Єдіная Росія», разом з «небайдужими школярами». Проте насправді перевірку здійснюють колаборанти з окупаційних адміністрацій під наглядом співробітника ФСБ. Головним завданням є вилучати українську символіку, літературу, якщо така досі залишилась, й створювати новий музей», - йдеться у повідомленні.

У таких «музеях» центральне місце посідатимуть експозиції, присвячені уродженцям краю, які або служили в НКВС, або були ідейними комуністичними діячами.

«Тобто, по суті, окупанти уніфіковують усі шкільні музеї ТОТ, аби ті нічим не відрізнялися від умовного музею школи десь у Барнаулі. Таким чином, це є елемент як пропаганди серед дітей, так і ще один метод знищення української ідентичності в регіоні», - зазначає ЦНС.

Як раніше повідомляв Центр національного спротиву, загарбники намагаються створити мережу пропагандистів на тимчасово окупованих територіях.

Джерело: https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3734895-rosiani-grabuut-skilni-muzei-na-zahoplenih-teritoriah-centr-nacsprotivu.html

13.07.2023 16:14