Члени НАТО розлютилися на Зеленського за критику рішень Альянсу на саміті у Вільнюсі — Bloomberg

Члени НАТО розлютилися на Зеленського за критику рішень Альянсу на саміті у Вільнюсі — Bloomberg
Члени НАТО розлютилися після критики Володимира Зеленського про те, що вони так і не дали чітких термінів вступу України в НАТО, повідомляє Bloomberg.

У матеріалі також ідеться, що навіть США не знали про те, як реагуватиме Зеленський на рішення Альянсу. Ці слова українського президента водночас розлютили партнерів, які спрямували зброю та допомогу на мільярди доларів на захист України від російського вторгнення.

За словами одного з присутніх за вечерею у Вільнюсі, коли президент США Джо Байден повернувся до свого готелю, інші лідери передали Зеленському чітке послання — «потрібно охолонути і подивитися на повний пакет військової допомоги».

Також журналісти повідомляють, що Зеленському було дано нові зобов’язання щодо можливого членства і нові гарантії безпеки з боку країн Великої сімки.

12 липня міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Україні слід було б більше дякувати Заходу за зброю, коментуючи критику президента Володимира Зеленського через відсутність запрошення і чітких термінів вступу до НАТО.

Пізніше Зеленський сказав, що не розуміє, як ще Україна має дякувати Великій Британії за допомогу.

«Нехай він напише мені, як мені потрібно подякувати, щоб ми повністю були вдячні… Можемо вранці прокидатися і особисто дякувати», — заявив він.

Президент Володимир Зеленський дорогою до Вільнюса різко розкритикував країни НАТО, які обговорюють формулювання щодо запрошення України до Альянсу, а не її членства, і пропонують «умови» для цього запрошення.

У комюніке за підсумками першого дня саміту НАТО у Вільнюсі зазначено, що майбутнє України в Альянсі, але вона отримає запрошення, коли на це погодяться союзники і «будуть виконані умови».

У саміті в столиці Литви 11−12 липня беруть участь лідери 31 країни НАТО, включно з президентом США Джо Байденом, додатково запрошено делегації Японії, Південної Кореї, Нової Зеландії, Австралії, України та Швеції (розблокувати членство останньої напередодні погодилася Туреччина).

На саміт особисто прибув президент Володимир Зеленський.

Україна розраховувала отримати на саміті чіткий сигнал про готовність приєднатися до Альянсу.

11 липня Столтенберг заявив, що Україна стане членом НАТО і приєднається до Альянсу без ПДЧ, вона отримає запрошення, коли на це погодяться союзники і «будуть виконані умови».

12 липня Зеленський заявив, що Україна отримає запрошення стати учасницею НАТО після закінчення війни.

Джерело: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/vstup-ukrajini-do-nato-chleni-alyansu-vidreaguvali-na-kritiku-zelenskogo-novini-ukrajini-50338576.html

13.07.2023 13:59