Бренд зі Львова потрапив у скандал через жакет із зображенням Маріупольського драмтеатру і напису Діти

Бренд зі Львова потрапив у скандал через жакет із зображенням Маріупольського драмтеатру і напису Діти
Український бренд зі Львова Starchak представив колекцію, яку назвав Ukrainian winter-summer 2022: art collection by STARCHAK SS23. Речі з цієї колекції викликали повне несприйняття у Мережі. Дизайнерка Марія Старчак опублікувала пояснення.

Найбільше критики викликав чорний піджак із вишитим на спині червоними нитками зображенням Маріупольського драматичного театр і написом Дети. На кінцях ниток закріплені кулі, що мають нагадувати бомби, якими цей театр був зруйнований у березні 2022 року. Досі невідома кількість людей, які загинули внаслідок цієї варварської атаки.

У коментарях під постом дизайнерку бренду звинуватили у відсутності емпатії і будь-яких морально-етичних орієнтирів і танцях на кістках. Таке осмислення пережитого горя через одяг обурило дописувачів бренду. Вони залишають розлогі коментарі із поясненнями, чому така вишивка на піджаку не ОК.

«Ви там ваащє охриніли??? Згадка про рідне місто і рідні місця щоразу крають серце. Ніхто ніколи не дізнається, скільки тисяч маріупольців закопано в братських могилах під Мангушем та Старим Кримом. Море горя і біди!!! Ви щойно обмазалися кров’ю вбитих і сказали, що це модно. Цинічні виродки! Зносьте колекцію, якщо лишилося хоч трохи совісті!».
«Виглядає як одяг для москалів, що приїхали купувати квартири в Маріуполь. Абсолютно tone deaf колекція».
«Ви ох**вші в нуль? Трагедія мого міста — це не прикольна темка для арту, а фраза „донат на зсу“ — це не індульгенція після отримання грошей буквально з чужих смертей та страждань. Огида, б**ть, переживання у них».
«Дуже х**ова ідея вишити на одязі місце вбивства безлічі людей. У вас нуль емпатії».
«Як людина, яка народилася та виросла у Маріуполі. А ще працювала вихователем та багато моїх дітей загинули у тому драматичному театрі, як і в цілому в Маріуполі. Якщо ви вважаєте це мистецтвом, то давайте я вам надішлю їх групове фото, зробите ще піджак з обличчями мертвих дітей. Як вам ідея, клас? Якраз у стилі вашої колекції».
«Паразитувати на людському горі, коли ще навіть рани не загоїлися, — це, звісно, ще той цинізм».
Таку ж реакцію у коментарях викликав чорний піджак із вишитим червоними нитками написом Azov.

У відповідь на хвилю хейту бренд випустив заяву, в якій пояснив, що речі з колекції — це артоб'єкти, які не є одягом для продажу. У колекції, яку дизайнерка бренду Марія Старчак вперше представила в Будапешті восени 2022 року, були також піджаки із вишитими написами Буча, Маріуполь, Херсон.

«Кожна людина переживає травматичний досвід війни по-своєму. Творчі люди сублімують свій страх, біль і відчай у своїх роботах. Хтось веде щоденник, хтось — знімає фільм, хтось — пише музику, хтось — малює картину. Я українська дизайнерка, тому про страшну війну в моїй країні і злочини росіян я розповідаю через одяг», — написала Марія і наголосила, що це колекція-маніфест.

«Кожен елемент моєї колекції Ukrainian winter-summer 2022 — це історія про українське місто, яке зазнало руйнувань та страждань від російського наступу. Готуючись до показу, я шукала можливості через свої роботи докричатись до заколисаного європейського суспільства. Так з’явився жакет у техніці стрінг-арт з червоними нитками та Маріупольським драмтеатром та написом Дети. Як і всіх українців, мене шокувала ця трагедія. Я не могла про неї мовчати», — пояснила вона.

І додала, що ці речі не продаються і носити їх ніхто не буде: «Це той травматичний досвід, який назавжди з кожним українцем та українкою», — додала вона.

Тим не менш пояснення Марії Старчак не задовольнили користувачів Мережі. Вони впевнені, що її колекція — це хайп на темі війни. До того ж частина користувачів дорікає дизайнерці зі Львова, що вона, як львів'янка, не має права говорити про травму війни, як про свою власну. Крім того, їй зауважили на приписку у назві колекції — SS23 (весна-літо 2023), що вказує, що це все ж таки колекція одягу.

«А насправді, якщо ви презентуєте це під час цих подій наживо — це одне, а якщо ви вносите це до SS23, це інше».
«Як би ви не старались виправдатись, у вас не вийде. Ви можете скільки завгодно розказувати, яка ви травмована, то маю для вас рішення — ідіть до психотерапевта і лікуйте травму. А є люди, які БУКВАЛЬНО постраждали в тому театрі. Розумієте? Там люди загинули. Там загинули чиїсь діти, родичі. Що у вас в голові? Чому нуль емпатії? Чи ви і розраховували на таку реакцію людей, аби стати „відомою“? То коли буде спідниця з вишитим вибухом Каховської ГЕС?».
«Вибачте, а можливо, саме ви сиділи в драмтеатрі та переживали так цю війну? Або, можливо, ви захищали Маріуполь і зараз в полоні? Яке ви маєте право на цьому піарити своє обличчя? Малюйте своє місто або віддайте свого чоловіка на війну і шийте про нього одяг».
«Альо, гараж, ви нічого не зрозуміли. Ви хоч раз нагадали про полонених або виклали якийсь допис від імені свого недобренду #freeazovstaldefenders? Чи ваша засновниця хоч раз нагадала про полонених на особистій сторінці? Чи можливо, ви сиділи у драмтеатрі, у Маріуполі і вас закидали бомбами, і тому ви маєте право як мешканець Маріуполя робити таке?
Ні. Це суто люта дикуха, коли бренди зі Львова роблять такі недовитвори та й гадають, що це артмистецтво. Загинули діти. Загинули військові. Це горе для усіє країни. А для вас це гроші та слава у світі. Такими темпами вам доведеться закрити свою шарагу, тому що ваші „витвори“ не мають нічого спільного з витворами, які нагадають про повномшастнбу війну в країні.
Вони не мають нічого спільного з А, які вже більше року знаходяться у полоні».
У піджаку із написом Херсон із цієї колекції у червні цього року виступила у національному проєкті Українська пісня співачка SOWA. І це теж викликало обурення користувачів.

«Тупа шароварщина, замаскована під байрактарщину».
«Більше попси! Більше хайпу! Хочу прийти на концерт і наблювати на артиста як в муві 43 ска невже моск більше нічого розумнішого не придумав?».
«Це просто бридко дивитися, веселі пісеньки з цим огидним одягом».


Джерело: https://life.nv.ua/ukr/krasota-i-moda/ukrajinskiy-brend-starchak-zaheytili-cherez-pidzhak-iz-vishitim-mariupolskim-dramteatrom-foto-50336774.html

Категорії: Новини Маріуполя Новини Львова

06.07.2023 13:43