НАТО збільшило кількість кораблів у Балтійському морі напередодні саміту у Вільнюсі

НАТО збільшило кількість кораблів у Балтійському морі напередодні саміту у Вільнюсі
Командувач Військово-морських сил Литви Гедрюс Пременяцкас повідомив, що напередодні саміту НАТО у Вільнюсі збільшилась присутність кораблів Альянсу в Балтійському морі.

Про це повідомляє LRT.

«ВМС розподіляють свої можливості, щоб заповнити певні нішеві потреби під час того ж саміту у Вільнюсі. А в нашому регіоні, безумовно, збільшилася присутність кораблів союзників у Балтійському морі, вони забезпечують насамперед спостереження за повітряним простором, спостереження за ситуацією у морі та взаємодію», — заявив Пременяцкас.

Він зазначив, що кораблі Альянсу розмістили у морі, щоб уникнути «якихось незапланованих чи провокаційних дій з боку іншої держави».

Пременяцкас не став називати кількість кораблів, але зазначив, що серед них присутні кораблі Німеччини, США, Італії та Польщі.

«В той чи інший час цих кораблів може бути дещо більше або менше, і це основний розгорнутий потенціал», — заявив Пременяцкас.

Чому саміт НАТО у Вільнюсі важливий для України

11−12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО. Україна розраховує отримати на ньому чіткий сигнал про готовність приєднатися до Альянсу.

Столтенберг заявляв, що такий сигнал буде, однак без формального запрошення Києва до Альянсу.

Водночас видання Politico писало, що західні союзники ще не мають єдиної позиції щодо гарантій безпеки, яких просить Україна.

За даними Wall Street Journal, до вступу в НАТО країни Заходу запропонують Україні модель безпеки за зразком Ізраїлю. Вона полегшить передачу Києву зброї, передових технологій і буде кроком на шляху до членства в Альянсі.

Зеленський заявив, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо Україна не отримає чіткого сигналу щодо свого членства.

3 липня Зеленський закликав президента США Джо Байдена негайно запросити Україну до НАТО.


Джерело: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/nato-zbilshilo-chislo-korabliv-u-baltiyskomu-mori-pered-samitom-u-vilnyusi-ostanni-novini-50336586.html

05.07.2023 15:53