ЗС Грузії різко відреагувало на протест України через шокуюче погіршення стану Саакашвілі

ЗС Грузії різко відреагувало на протест України через шокуюче погіршення стану Саакашвілі
МЗС Грузії назвало крайньою формою загострення відносин рекомендацію України грузинському послу повернутися до Тбілісі для консультацій, а також висловлення йому протесту через значне погіршення стану увʼязненого колишнього грузинського президента та українського громадянина Міхеіла Саакашвілі.

Відповідну заяву зовнішньополітичне відомство Грузії опублікувало у вівторок, 4 липня.

У грузинському МЗС наголосили, що вимоги України передати Саакашвілі є «втручанням у внутрішні справи країни».

«Ця акція є крайньою формою ескалації дипломатичних відносин, і дуже прикро, що офіційний Київ йде на такий крок проти дружної держави і народу», — йдеться в повідомленні.

У МЗС Грузії сподіваються, що офіційний Київ перегляне своє рішення, щоб надалі розвивати відносини між двома країнами.

Також у МЗС зазначили, що Грузія утримується від реакції у відповідь на дії Києва через ситуацію в Україні.

У міністерстві наголосили, що підтримка Грузією територіальної цілісності та суверенітету України і українського народу є непохитною.

Крім того, міністерство зазначило, що посол Грузії Георгій Закарашвілі передав українській стороні офіційну позицію Тбілісі під час зустрічі, яка відбулася 4 липня в Києві.

3 липня Сакарашвілі було висловлено рішучий протест у зв’язку з погіршенням стану ув’язненого Міхеїла Саакашвілі. Закарашвілі запропонували повернутися до Тбілісі для проведення консультацій щодо пошуку шляхів вирішення ситуації, що склалася. Водночас МЗС України наголосило на готовності невідкладно обговорити питання перевезення Саакашвілі в Україну для лікування та догляду.

3 липня Саакашвілі дистанційно долучився до судового засідання і показав, наскільки змарнів. Зокрема, на опублікованих опозиційними виданнями фото видно, що він значно схуд. Зараз політик перебуває у тбіліській клініці Вівамед.

У Грузії відкрито кілька справ проти Саакашвілі. Його засудили до шести років ув’язнення одразу після таємного повернення до Грузії у 2021 році.

На знак протесту політик кілька разів оголошував голодування, наполягаючи, що його заарештували за політичними звинуваченнями.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/saakashvili-mzs-gruziji-rizko-vidreaguvalo-na-rishennya-ukrajini-vidpraviti-gruzinskogo-posla-50336499.html

05.07.2023 10:05