ЗАЕС вдалося під

ЗАЕС вдалося під
Тимчасово окуповану Запорізьку АЕС вдалося під'єднати до єдиної доступної резервної лінії електропередач уперше за чотири місяці.

Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ з посиланням на гендиректора агентства Рафаеля Гроссі.

«Запорізьку атомну електростанцію було знову під'єднано до єдиної доступної резервної лінії електропередач через чотири місяці після її втрати», — сказав Гроссі.

Гендиректор додав, що ситуація з енергопостачанням на майданчику не є стійкою і залишається надзвичайно крихкою.

Гроссі уточнив, що тепер станція підключена до лінії 330 кВ. Останні місяці, за його даними, ЗАЕС покладалася на єдину магістральну лінію 750 кВ для зовнішньої електроенергії, яка необхідна для охолодження реактора та інших важливих функцій. У МАГАТЕ додали, що до війни діяли чотири лінії 750 кВ.

«Хоча повторне підключення резервної лінії електропередач є позитивним, ситуація із зовнішнім електропостачанням станції залишається дуже вразливою, що підкреслює ненадійну ситуацію з ядерною безпекою та безпекою на майданчику», — розповів Гроссі.

Раніше глава української розвідки Кирило Буданов повідомив, що росіяни завершили підготовку до можливого теракту на окупованій ЗАЕС. За його даними, біля чотирьох із шести енергоблоків розмістили техніку з вибухівкою.

22 червня 2023 року президент Володимир Зеленський також заявив про плани Росії влаштувати теракт на Запорізькій АЕС.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/zaes-stanciyu-vdalosya-pid-yednati-do-yedinoji-dostupnoji-rezervnoji-liniji-novini-ukrajini-50336179.html

04.07.2023 10:33