У Гаазі почав роботу Міжнародний центр розслідування злочинів росії в Україні

У Гаазі почав роботу Міжнародний центр розслідування злочинів росії в Україні
Вчора, 3 червня, у Гаазі (Нідерланди) починає роботу Міжнародний центр із розслідування злочинів агресії росії проти України (ICPA).
Про це повідомила пресслужба Європейської комісії, пише hromadske.ua.

«Він (Центр — ред.) стане структурою для підтримки поточних і майбутніх розслідувань злочинів росії та сприятиме обміну та аналізу доказів, зібраних із початку агресії», — зазначили там.

Центр створений за підтримки Єврокомісії. Там працюватимуть обрані прокурори, які вже беруть участь у Спільній слідчій групі, з якою Центр пов’язаний у своїй діяльності.

«Експерти-учасники зможуть щодня працювати разом, швидко обмінюватися доказами та узгоджувати спільну стратегію. Євроюст надаватиме оперативну юридичну, фінансову та матеріально-технічну підтримку, зокрема, для збереження, зберігання та аналізу доказів», — вказують у ЄК.

Що передувало?

В Офісі президента ще у вересні 2022-го повідомили, що Україна пропонує країнам «Великої сімки» та іншим державам-партнерам підтримати ініціативу зі створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти України.

У Міністерстві закордонних справ України пояснювали, що міжнародне кримінальне правосуддя має достатні інструменти для розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду. Але наявні інституції постають перед «об’єктивними правовими перешкодами» в розслідуванні злочину агресії проти України. Саме тому необхідне створення спеціального трибуналу, який буде здатен притягнути до відповідальності керівництво рф саме за цей злочин.

Із початку повномасштабного вторгнення і станом на 24 травня цього року слідчі Національної поліції, як ішлося у їхній відповіді на наш запит, розпочали розслідування в понад 78 тисячах кримінальних справ за фактами учинення військовими рф та їхніми пособниками злочинів в України.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/u-gaazi-pochav-robotu-mizhnarodnij-centr-doslidzhennya-vijni-v-ukrayini

04.07.2023 10:30