Кулеба закликав Німеччину не блокувати вступ України до НАТО

Кулеба закликав Німеччину не блокувати вступ України до НАТО
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав німецьких політиків не гальмувати процес членства України в НАТО.

Про це повідомляє Bild.

«Не повторюйте помилку, яку канцлер Меркель зробила в Бухаресті у 2008 році, коли вона затято чинила опір будь-якому прогресу в питанні членства України в НАТО», — заявив міністр.

Він нагадав, що тодішня нерішучість Альянсу «відкрила двері для російської агресії проти Грузії та анексії Криму». Очільник МЗС вважає, що якщо після війни Україну не приймуть в НАТО, то «для Європи це стане самогубством».

«Єдиний спосіб закрити двері для російської агресії проти Європи та європейсько-атлантичного простору в цілому — це прийняти Україну до НАТО», — заявив міністр.

Кулеба підкреслив, що після членства України в НАТО, Альянс більше не перейматиметься проблемою загрози зі сходу.

«Ми візьмемо цей тягар на свої плечі», — заявив Кулеба.

Членство України в НАТО — що відомо

У вересні минулого року Україна подала заявку на членство в НАТО, причому кілька країн-членів НАТО підтримали кандидатуру України, а інші вагалися або відмовилися зайняти позицію.

11−12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО. Україна розраховує отримати на ньому чіткий сигнал про готовність приєднатися до Альянсу.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що такий сигнал буде, однак без формального запрошення Києва до Альянсу.

Водночас видання Politico писало, що західні союзники ще не мають єдиної позиції щодо гарантій безпеки, яких просить Україна.

За даними Wall Street Journal, до вступу в НАТО країни Заходу запропонують Україні модель безпеки за зразком Ізраїлю. Вона полегшить передачу Києву зброї, передових технологій і буде кроком на шляху до членства в Альянсі.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо Україна не отримає чіткого сигналу щодо свого членства.


Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/kuleba-zaklikav-nimechchinu-ne-povtoryuvati-pomilki-merkel-shchodo-nato-novini-ukrajini-50335892.html

04.07.2023 08:29