Допомога Україні є підтримкою спільних європейських цінностей - Мішель

Допомога Україні є підтримкою спільних європейських цінностей - Мішель
Україна стоїть на передовій у боротьбі за європейські принципи та цінності, тож обов’язком ЄС є зробити все можливе, щоб підтримувати її так довго, як це буде необхідним.

Про це у Мадриді за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ваш учорашній візит до Києва надсилає потужний сигнал підтримки народу України. Це підтримка наших спільних цінностей, тому що сьогодні Україна знаходиться на лінії фронту у боротьбі за наші європейські принципи й цінності. Наш обов’язок – підтримувати народ України настільки, наскільки ми можемо, і так довго, як буде необхідним», - сказав Мішель, звертаючись до керівника уряду Іспанії, яка з 1 липня головує в ЄС.

Президент Євроради зауважив, що ЄС останнім часом постав перед найбільшими викликами у своїй історії: пандемією, війною в Україні та енергетичною кризою. Іспанія завжди була на передовій у вирішення цих проблем, посідала конструктивну позицію, зосереджувала увагу на конкретних результатах та демонструвала волю з досягнення потужних компромісів.

Такий підхід відображений у гаслі Іспанського головування в ЄС «Європа, ближче», та у пріоритетах, які визначених урядом Іспанії на наступні пів року: промислове переоснащення Європи, «зелений» розвиток, просування соціальної й економічної справедливості та збереження єдності Євросоюзу. За словами Мішеля, ці пріоритети визначатимуть оновлену стратегічний порядок денний усього ЄС на наступні п’ять років.

«За кілька тижнів ми матимемо саміт з Латинською Америкою та країнами Карибського басейну, перший за останні вісім років. Це буде добра нагода надати нову енергію відносинам між нашими континентами у ключових сферах, таких як «зелений» перехід, торгівля та економічне співробітництво. Ми також очікуємо на третю зустріч Європейської політичної спільноти, яка відбудеться у жовтні у Гренаді. Ми будемо добре готуватися до цих заходів, оскільки це важливі моменти для нашого ЄС», - підсумував президент Європейської ради.

Як повідомлялося, Іспанія прийняла від Швеції естафету головування в ЄС та виконуватиме ці обов’язки до 31 грудня. На знак солідарності з Україною вже в перший день головування прем'єр-міністр Педро Санчес здійснив візит до Києва й оголосив про надання нашій країні значного пакета військової та гуманітарної допомоги.


Джерело: https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3730622-dopomoga-ukraini-e-pidtrimkou-spilnih-evropejskih-cinnostej-misel.html

03.07.2023 13:53