ЗМІ: Столтенберґ залишиться на посаді голови НАТО ще на рік

ЗМІ: Столтенберґ залишиться на посаді голови НАТО ще на рік
Єнс Столтенберґ залишиться на посаді генерального секретаря НАТО ще на рік, а рішення про це мають оприлюднити вже наступного тижня.

Про це повідомляє Politico з посиланням на чотири ознайомлені джерела, а також Times.

Представник США сказав Politico, що продовження каденції генсекретаря є «завершеною справою». Високопоставлений дипломат із Західної Європи також підтвердив це й зазначив, що рішення «буде офіційно оформлено наступного тижня». Високопоставлені дипломат зі Східної Європи й чиновник НАТО також підтвердили виданню наявність консенсусу в Альянсі щодо Столтенберґа.

Офіційно термін його повноважень має закінчитися 30 вересня. Столтенберґ обіймає посаду голови НАТО із 2014 року, і йому вже кілька разів продовжували повноваження.

За даними Politico, союзники витратили місяці на обдумування наступника, розглядаючи зокрема прем’єр-міністра Данії Метте Фредеріксена й міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса, перш ніж вирішили залишитися з нинішнім генсекретарем.

Як зазначає видання, держави-члени НАТО хотіли ухвалити рішення про те, чи залишати Столтенберґа на місці генсекретаря, до саміту Альянсу у Вільнюсі, який відбудеться 11–12 липня.

Що передувало?

Деякі західні ЗМІ ще в лютому писали, що між 30 країнами-членами НАТО є певна неофіційна домовленість про продовження терміну повноважень Столтенберґа до квітня 2024 року.

Проте речниця Столтенберґа цю інформацію заперечила й запевнила, що Столтенберґ піде з посади генсека НАТО в жовтні, як і планував, і не має наміру домагатися ще одного продовження повноважень.

У лютому також стало відомо, що Столтенберґа обрали наступним керівником центрального банку Норвегії. До цього він двічі був прем'єр-міністром Норвегії, міністром торгівлі й енергетики, а також міністром фінансів.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/zmi-stoltenberg-zalishitsya-na-posadi-golovi-nato-she-na-rik-rishennya-ogolosyat-nastupnogo-tizhnya

30.06.2023 14:27