Розвідка США знала всі плани пригожина, але тримала їх у секреті — CNN

Розвідка США знала всі плани пригожина, але тримала їх у секреті — CNN
Представники американської розвідки змогли зібрати детальну розвідувальну інформацію щодо планів ватажка російської приватної військової кампанії «Вагнера», але тримали її у секреті.
Про це повідомляє CNN із посиланням на джерела, знайомі із цим питанням.

Зокрема, співробітники розвідки США знали, куди саме і як «Вагнер» планував просуватися.

У США розвідувальні дані щодо планів пригожина повідомляли лише найвищим посадовцям адміністрації, а також членам «Банди восьми» у Конгресі, які мають доступ до найбільш секретних питань розвідки.

Інформація була настільки ретельно збережена, що її передали лише обраним союзникам, як-от, високопоставленим британським посадовцям, а не на рівні НАТО. За даними джерел видання, деякі офіційні посадовці НАТО висловили розчарування тим, що США не передали їм ці розвідувальні дані.

Українським посадовцям також не повідомили про ці дані розвідки заздалегідь. Головна причина — побоювання, що розмови між американськими й українськими посадовцями можуть бути перехоплені противниками.

«Секретність, що оточувала ці розвіддані, стала причиною, чому деякі високопоставлені європейські посадовці та навіть високопосадовці в уряді США були заскочені зненацька заколотом пригожина, а також швидкістю, з якою війська «Вагнера» пройшли до Ростова-на-Дону та піднялися до Москви», — вказує CNN.

Заколот, який не відбувся

Найманці пригожина 24 червня захопили військові об’єкти в Ростові, зокрема штаб Південного військового округу рф та аеродром, а також узяли під свій контроль військові об’єкти в місті Воронеж. Колона ПВК «Вагнер» була й у Липецькій області. російська влада вже готувалася до облоги Москви.

Президент росії володимир путін назвав дії пригожина «ударом у спину країні й народу» та сказав, що війська рф уже отримали наказ про «нейтралізацію заколотників». Президент росії у пошуках рішення телефонував до лідерів Білорусі, Туреччини, Казахстану й Узбекистану.

Зрештою під вечір 24 червня у самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка заявили, що власник ПВК «Вагнер» у розмові з Лукашенком погодився зупинити рух найманців на території рф. Згодом пригожин і сам підтвердив, що його найманці розвертають свої колони й ідуть у зворотному напрямку, «не доходячи 200 км до Москви».

У кремлі заявили, що кримінальну справу стосовно євгена пригожина припинять, він «піде до Білорусі», а «вагнерівців» влада не переслідуватиме за спробу заколоту. Гарантією того, що пригожин зможе піти до Білорусі, «є слово президента росії».


Джерело: https://hromadske.ua/posts/rozvidka-ssha-znala-vsi-plani-prigozhina-ale-trimala-yih-u-sekreti-cnn

28.06.2023 10:46