Двох 16-річних підлітків в окупованому Бердянську застрелили снайпери — правозахисниця

Двох 16-річних підлітків в окупованому Бердянську застрелили снайпери — правозахисниця
16-річних підлітків Тиграна Оганнісяна та Микиту Ханганова в окупованому Бердянську застрелили снайпери. Обставини нібито бою, під час якого вони загинули, ще незрозумілі.

Про це співзасновниця Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова заявила Радіо Свобода у понеділок, 26 червня.

За її словами, навіть якщо припустити, що підлітки почали стріляти першими, їх не намагалися «знешкодити якимось іншим чином».

«Ніхто не знає, як це відбувалося, і що відбувалося в цей момент. Сьогодні нам стало відомо, що хлопці були вбиті пострілами снайперів. Микита був вбитий пострілом у голову, а Тигран — пострілом у серце. Тобто окупаційна поліція навіть не намагалася якимось чином зберегти життя хлопців», — розповіла Решетилова.

Вона нагадала, що перед вбивством підлітків їх пів року переслідували, зокрема, Тиграна викрали, утримували й катували в місцевій поліції. Протягом останніх тижнів тиск посилився, каже координаторка МІПЛ. «Слідчі» підготували для хлопців обвинувачення у нібито «диверсії» та готувались передавати сфабриковану справу до суду — найімовірніше, потім їх могли заарештувати, каже правозахисниця.

На її думку, за пів години до повідомлень про стрілянину поведінка Тиграна не вказувала на те, що він планує «якісь ризиковані для свого життя дії», а що окупаційна влада своїми заявами намагається «повісити» на вбитих злочини, яких вони не вчиняли.

«Хоча ми прекрасно розуміємо, що навіть якщо вони й пішли на такий відчайдушний крок, то з них „терористів“ зробили, тому що їх катували, над ними знущалися і їм не залишили більше ніякого вибору», — додала Решетилова.

Увечері 24 червня гауляйтер Запорізької області Володимир Рогов заявив про вбивство окупантами двох українців-партизанів, назвавши їх «терористами».

У соцмережах зʼявилось відео Тиграна. На ньому він із автоматом та у тактичних рукавицях каже: «Двох точно, це смерть, пацани. Прощавайте! Слава Україні!» — імовірно, маючи на увазі ліквідацію російських окупантів.

Раніше Решетилова казала про розбіжності у фактах, часі та одязі. За її словами, на думку батьків, перестрілка могла бути постановкою, щоб убити Тиграна та Микиту. Тіла підлітків рідним ще не передали.


Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/tigrana-ogannisyana-ta-mikitu-hanganova-u-berdyansku-zastrelili-snayperi-reshetilova-50334746.html

Категорії: Новости Бердянска

28.06.2023 10:46