Лукашенко, ймовірно, скористається «деескалацією» заколоту пригожина для своїх цілей — ISW

Лукашенко, ймовірно, скористається «деескалацією» заколоту пригожина для своїх цілей — ISW
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, ймовірно, намагатиметься використати своє «посередництво» в «деескалації» спроби заколоту «вагнерівців», наприклад, для відстрочки оформлення Союзної держави рф та Білорусі або щоб запобігти використанню росією білоруських військ в Україні.
Таку думку висловив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Серед іншого там уважають, що припущення про те, що заколот приватної військової компанії «Вагнер», відповідь кремля і посередництво Лукашенка інсценовано кремлем, «є абсурдними».

В ISW вважають, що кремлю «було важко злагодити ефективну швидку відповідь на просування» «вагнерівців», висвітлюючи недоліки внутрішньої безпеки, ймовірно, через несподіванку й наслідки великих утрат у війні проти України.

«Спеціалізовані органи внутрішньої безпеки кремля не змогли відреагувати на незалежні військові сили, які захопили штаб Південного військового округу рф і наступали на Москву. І "вагнерівці", ймовірно, могли досягти околиць Москви, якби пригожин вирішив наказати їм це зробити», — ідеться у висновку ISW.

Також аналітики вважають, що спроба заколоту продемонструвала, що російським військам бракує резервів у багатьох тилових районах і «майже напевно погіршить моральний дух» окупантів в Україні. А це можуть використати українські захисники для коригування спроб прорвати російську оборону.

Також в ISW припускають, що спроба заколоту, ймовірно, ще більше підірвала наявну підтримку приватної військової компанії «Вагнер», змусивши пов’язані з нею регіональну владу й організації вербування засудити зусилля пригожина.

Аналітики заявляють, що сьогодні кремль стикається із глибоко нестабільною рівновагою. Угода, досягнута за «посередництва» Лукашенка, є короткостроковим, а не довгостроковим рішенням, заколот «виявив серйозні слабкі місця в кремлі та в Міноборони рф».

«Заколот і розв'язка подій 23 і 24 червня, хоча це не обов’язково боротьба пригожина та кремля у повному обсязі, ймовірно, завдадуть суттєвої шкоди уряду президента рф володимира путіна та російським військовим зусиллям проти України», — ідеться у звіті.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/lukashenko-jmovirno-skoristayetsya-deeskalaciyeyu-zakolotu-prigozhina-dlya-svoyih-cilej-isw

26.06.2023 13:39