ООН додала росію до «списку ганьби» за вбивства дітей в Україні – Reuters

ООН додала росію до «списку ганьби» за вбивства дітей в Україні – Reuters
Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріш 22 червня засудив Росію за вбивство 136 дітей в Україні у 2022 році, додавши її збройні сили до глобального списку правопорушників, йдеться у доповіді Раді Безпеки ООН, з якою ознайомилося агентство Reuters.

ООН також підтвердила, що російські збройні сили та пов'язані з ними групи покалічили 518 дітей і здійснили 480 нападів на школи та лікарні. Згідно з доповіддю, російські збройні сили також використовували 91 дитину в якості живого щита.

При цьому в доповіді також зазначено, що українські збройні сили вбили 80 дітей, покалічили 175 дітей і здійснили 212 нападів на школи та лікарні. Збройні сили України не внесені до глобального списку порушників.

У доповіді Гутерріш заявив, що він «особливо шокований» великою кількістю вбитих і покалічених дітей, а також нападами на школи і лікарні з боку російських збройних сил. Він також сказав, що «особливо стурбований» великою кількістю таких злочинів проти дітей з боку українських збройних сил.

Щорічна доповідь Гутерріша Раді Безпеки, що складається з 15 членів, про дітей і збройні конфлікти охоплює вбивства, каліцтва, сексуальне насильство, викрадення або вербування дітей, відмову в доступі до допомоги та обстріли шкіл і лікарень.

Доповідь підготувала Вірджинія Гамба, спеціальний представник Гутерріша з питань дітей та збройних конфліктів. Минулого місяця Гамба відвідала Україну та Росію, де зустрілася з уповноваженою з прав дитини в Росії Марією Львовою-Бєловою, яку Міжнародний кримінальний суд хоче заарештувати за звинуваченнями у воєнних злочинах.

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна і Львової-Бєлової, звинувативши їх у незаконній депортації дітей з України та незаконному переміщенні людей до Росії з України після 24 лютого 2022 року.

Доповідь ООН про дітей та збройні конфлікти підтвердила викрадення 91 дитини російськими збройними силами; всі вони були згодом звільнені. У доповіді також підтверджено переміщення 46 дітей до Росії з України.

Доповідь про дітей та збройні конфлікти містить список, покликаний присоромити сторони конфлікту в надії підштовхнути їх до вжиття заходів щодо захисту дітей. Дипломати стверджують, що Саудівська Аравія та Ізраїль чинили тиск в останні роки, намагаючись не потрапити до цього списку.

Ізраїль ніколи не був у списку, тоді як очолювана Саудівською Аравією військова коаліція була виключена зі списку в 2020 році через кілька років після того, як вона була вперше включена в нього за вбивства і поранення дітей в Ємені.

Намагаючись пом'якшити суперечки навколо звіту, список, опублікований Гутеррішем у 2017 році, був розділений на дві категорії. В одній перераховані країни, які вжили заходів для захисту дітей, а в іншій – які цього не зробили. Росія потрапила до списку сторін, які вжили заходів, спрямованих на поліпшення захисту дітей.

Загалом у доповіді підтверджено, що у 2022 році проти дітей було скоєно 24 300 порушень.

Найбільше порушень було зафіксовано в Демократичній Республіці Конго, Ізраїлі та на окупованих палестинських територіях, Сомалі, Сирії, Україні, Афганістані та Ємені.

Нещодавно в Офісі генпрокурора України заявили, що російські військові за час повномасштабного вторгнення забрали життя 490 українських дітей, а понад 1026 дістали від їхніх дій поранення різного ступеня тяжкості.

Джерело: https://zn.ua/ukr/war/oon-dodala-rosiju-do-spisku-hanbi-za-vbivstva-ditej-v-ukrajini-reuters.html

23.06.2023 10:54