З Угорщини вдалося вивезти трьох українських полонених – МЗС

З Угорщини вдалося вивезти трьох українських полонених – МЗС
Вони перебувають в Україні, їм надається підтримка
МЗС України повідомило, що їм вдалося вивезти з Угорщини трьох з 11 українських військовополонених, яких нібито передала угорській стороні Російська православна церква.

«Посольству України в Будапешті вдалося вивезти із Угорщини трьох українських військовополонених. Вони вже перебувають на українській території, їм надається всіляка підтримка. Українські дипломати разом із Координаційним штабом з питань поводження із військовополоненими та іншими причетними органами України продовжують вживати активних заходів, аби повернути додому решту вивезених із Росії в Угорщину українських захисників», – повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Про «передачу» 11 українських полонених Угорщині 8 червня заявила Російська православна церква. Угорський віцепрем’єр Жолта Шем’єн заявив, що «все це є жестом РПЦ щодо Угорщини, їй ці люди завдячують своєю свободою». У МЗС України заявили, що український уряд не був проінформований про перемовини між угорською та російською сторонами та наголосили на неприпустимості проведення таких переговорів за спиною України.

19 червня речник МЗС України Ніколенко поставив під сумнів «гуманітарні мотиви» Угорщини щодо українських воїнів, заявивши, що Будапешт утримує їх в ізоляції та відмовляє у встановленні контакту з посольством України.

Угорський уряд заперечив заяву української сторони про те, що він відмовив українським дипломатам у доступі до військовополонених. Речник уряду Угорщини Золтан Ковач заявив CNN, що полонені були звільнені внаслідок співпраці між Російською православною церквою та Угорською благодійною службою Мальтійського ордену та «за їх власним зізнанням, виявили бажання приїхати до Угорщини».


Джерело: https://zn.ua/ukr/war/z-uhorshchini-vdalosja-vivezti-trokh-ukrajinskikh-polonenikh-mzs.html

21.06.2023 10:56