Загроза застосування путіним ядерної зброї реальна — Байден

Загроза застосування путіним ядерної зброї реальна — Байден
Президент США Джо Байден заявив, що загроза використання росією за дорученням президента країни володимира путіна тактичної ядерної зброї є «реальною».
Про це він сказав групі донорів у Каліфорнії 19 червня, цитує Reuters.

Заява Байдена прозвучала через кілька днів після того, як він засудив розміщення росією тактичної ядерної зброї в Білорусі. Він назвав такий вчинок країни «абсолютно безвідповідальним».

«Коли я виступав тут приблизно два роки тому і говорив, що хвилююся через висихання річки Колорадо, всі дивилися на мене як на божевільного. Дивилися так само як і тоді, коли я сказав, що мене турбує питання [можливого] використання путіним тактичної ядерної зброї. Це реально», — наголосив президент США.

Що про це думають в Україні?

Міністр оборони України Олексій Резніков не вірить у погрози президента рф застосувати ядерну зброю на полі бою, заявив він в інтервʼю Straight Times, яке опублікували 5 червня. Він заявив: «Я впевнений, що вони блефують».

Резніков також сумнівається щодо стану ядерної зброї. Мовляв, останнє ядерне випробування росія провела понад 30 років тому.

 Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов 20 червня у коментарі «РБК-Україна» заявив, що ядерна загроза з боку рф гіпотетично існує завжди. Але зараз, мовляв, не можна говорити про підвищений ризик застосування такого озброєння проти України.

Він зазначив, що рф — це держава-терорист, яка вже неодноразово вчиняла різноманітні терористичні акти, воєнні злочини й зокрема займалася ядерним шантажем.

За словами Юсова, застосування ядерної зброї нічого б особливо не змінило для окупантів на полі бою. Але натомість застосування ядерної зброї «призвело б до краху режиму путіна і до його остаточної поразки», адже, мовляв, реакція світу була б просто шаленою.

Звідки в Білорусі ядерна зброя?

Влітку 2022-го президент рф володимир путін заявив, що росія передасть Білорусі ракетні комплекси «Іскандер-М», які, зокрема, можуть мати ядерні боєголовки. Також путін пообіцяв модернізувати білоруські літаки Су-25, щоб ті теж могли містити ядерні ракети.

У грудні на переговорах у Мінську путін і Лукашенко домовилися про подальшу військову співпрацю. Лукашенко оголосив, що росія передала Білорусі комплекс С-400, «Іскандер» та літаки зі «специфічними» боєприпасами. За його словами, ракетні комплекси від росії вже поставили на бойове чергування. А 25 березня путін заявив, що вже 1 липня в Білорусі мають закінчити будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї.

Лукашенко заявив, нібито західні країни намагаються втягнути Білорусь у війну й саме тому країні потрібна ядерна зброя. При цьому він запевнив, що не намагається будь-кого залякувати чи шантажувати.

Україна закликала міжнародну спільноту протидіяти рф. НАТО розкритикувало наміри росії, але зазначило, що наразі не бачить жодних змін у ядерній позиції рф. У Євросоюзі пообіцяли відповісти на такий крок росії новими санкціями.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/zagroza-zastosuvannya-putinim-yadernoyi-zbroyi-realna-bajden

20.06.2023 19:51