В уряді Угорщини заявили, що звільнили українських полонених

В уряді Угорщини заявили, що звільнили українських полонених
Речник уряду Угорщини Золтан Ковач заявив, що його країна звільнила українських полонених, які перебували в Росії.

Про це повідомляє CNN.

Він зазначив, що українські військові були звільнені в РФ «після співпраці між Російською православною церквою та Угорською благодійною службою Мальтійського ордену». Ковач заявив, що військові поїхали до Угорщини за власним бажанням.

Чиновник підкреслив, що більшість військових мали також угорське громадянство, а інші «отримали статус біженця в Угорщині».

«Тепер вони є вільними особами, які можуть залишитися в Угорщині або покинути Угорщину в будь-який час за власним бажанням. Угорський уряд більше не стежить за їхніми переміщеннями», — заявив Ковач.

Українські полонені в Угорщині: що відомо

8 червня Російська православна церква заявила, що передала Угорщині групу українських військовополонених. Наступного дня в ГУР повідомили, що не отримували таких даних і перевіряють їх.

Пізніше віцепрем'єр-міністр Угорщини Жолт Шем'єн підтвердив передачу українських військовополонених, жителів Закарпаття. У МЗС України заявили, що Києву не повідомляли про такі переговори між Будапештом і Москвою, запросили детальну інформацію про звільнених українців і доступ для українського консула. В МЗС викликали тимчасового повіреного Угорщини.

Угорська служба Радіо Свобода з посиланням на джерела повідомляла, що передача полонених могла бути особистою ініціативою Шем'єна, про яку не знали в уряді.

16 червня уповноважений із питань зниклих безвісти Олег Котенко заявив, що Україна встановила місцезнаходження і особи 11 полонених захисників.


Джерело: https://nv.ua/ukr/world/countries/ugorshchina-zayavila-shcho-vidpustila-polonenih-yakih-otrimala-z-rf-novini-ukrajini-50333051.html

20.06.2023 16:24