Україна виконала поки що 2 із 7 умов для початку переговорів про вступ до ЄС — Reuters

Україна виконала поки що 2 із 7 умов для початку переговорів про вступ до ЄС — Reuters
Цього тижня Євросоюз оприлюднить звіт, у якому буде зазначено, що Україна наразі виконала 2 із 7 умов для початку переговорів про вступ до блоку.

Про це повідомили два джерела у ЄС агенції Reuters.

Крім того, виконавча влада ЄС має намір підкреслити прогрес, досягнутий Україною попри війну, яку розв’язала росія.

«Звіт Єврокомісії є важливою віхою, який, як сподіваються прихильники прагнення України до швидкого вступу в ЄС, завершиться рішенням 27 країн-членів блоку в грудні розпочати переговори з Києвом», — пише агенція.

Двоє високопоставлених чиновників ЄС, які були ознайомлені зі звітом, сказали, що Україна наразі відповідає двом критеріям.

Один із посадовців зазначив, що вони стосуються судової реформи та законодавства про засоби масової інформації. Він додав, що звіт зосереджений на позитивних моментах.

«Прогрес є. Звіт буде помірно позитивним. Йдеться не про прикрашання реальності, а про визнання прогресу: наприклад, були відомі антикорупційні справи», — сказав співрозмовник агенції на умовах анонімності.

Окрім більшої боротьби з корупцією, ЄС також вимагає від України реформи Конституційного Суду та правоохоронних органів, посилення заходів щодо боротьби з відмиванням грошей, а також ухвалення законів для стримування олігархів і захисту прав нацменшин.

Третє джерело агенції, також чиновник ЄС, знайомий з рекомендаціями блоку Україні щодо верховенства права, додав: «Що стосується реформ, то склянка буде наполовину повна, ми б ніколи не прийняли негативного тону щодо України наразі. Судові реформи мають певний прогрес, хоча ще є ключові, які потрібно провести. Не всі задовільні».

Що передувало?

Європейська комісія оголосить свою першу усну оцінку Україні як країні-кандидату в члени Євросоюзу 22 червня під час неформального засідання Європейської ради із загальних питань у Швеції, повідомила прессекретарка Єврокомісії Ана Пісонеро.

9 травня під час брифінгу в Києві очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що крім усної оцінки буде й письмова. Так, уже в жовтні установа оприлюднить письмовий звіт з оцінкою України як країни-кандидата в члени ЄС.

Євроінтеграція України

23 червня 2022 року Європейська рада надала Україні статус кандидата в члени ЄС. Тепер для того, щоб розпочати переговори про вступ, Україна має виконати низку рекомендацій Єврокомісії.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн наголошувала, що Україна має продовжити боротьбу з корупцією, призначити голову САП і директора НАБУ, знизити вплив олігархів на економічне та політичне життя, ухвалити законодавство щодо процедур відбору суддів, а також закон про ЗМІ, який увідповіднить українське законодавство з чинними стандартами ЄС.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у грудні відзвітував, що Верховна Рада вже виконала свою частину роботи й ухвалила всі необхідні законопроєкти для виконання рекомендацій Єврокомісії. А втім, деякі з ухвалених документів зазнали критики.

У березні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна виконала всі сім рекомендацій ЄС, які необхідні для початку переговорів.

Також готовність України до початку переговорів періодично аналізують низка профільних аналітичних центрів та громадських організацій, серед яких фундація DEJURE та Центр протидії корупції. На початку травня вони оцінили підготовку Києва у 6,8 бала з 10.

Дослідники зазначили, що єдиним проблемним критерієм залишається реформа Конституційного Суду. Вони кажуть, що схвалений закон не відповідає рекомендації Єврокомісії, а зареєстрований у квітні законопроєкт №9225 може ще збільшити ризик політичного контролю над цим судом.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/ukrayina-vikonala-poki-2-iz-7-umov-dlya-pochatku-peregovoriv-pro-vstup-do-yes-reuters

20.06.2023 16:05