Британський дипломат в ОБСЄ нагадав росіянам про відповідальність за брехню

Британський дипломат в ОБСЄ нагадав росіянам про відповідальність за брехню
Мерзенні напади Росії на цивільне населення в Україні не мають виправдання, а російські дипломати в ОБСЄ несуть усю відповідальність за поширювану ними брехню та виправдання агресії проти України.

Про це заявив старший військовий радник делегації Великої Британії в ОБСЄ Ієн Стаббс під час засідання Форуму з безпекового співробітництва у Відні, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми неодноразово попереджали Росію на цьому та інших форумах, що будь-яке російське військове вторгнення в Україну буде величезною стратегічною помилкою. Росія проігнорувала ці попередження за рахунок страшної ціни для України та її власного народу. За 15 місяців незаконного вторгнення список "досягнень" Росії нагадує ганебну історію жахів", - підкреслив Стаббс.

На цьому тлі британський дипломат засудив поширювану російськими дипломатами в ОБСЄ брехню, спрямовану на виправдання вторгнення РФ в Україну.

"Тисячі вбитих українських мирних жителів, зруйновані міста і селища. Свідчення про немислимі звірства проти чоловіків, жінок і дітей. Я запитую наших російських колег, чи це і є цілями так званої "спеціальної військової операції", яку вони щотижня схвалюють у цьому залі? Виправдовуючи ці дії і підтримуючи їх шляхом поширення дезінформації та ненависті, наші російські колеги, як професійні дипломати, мають знати, що вони несуть відповідальність за брехню, яку вони поширюють на цьому форумі й серед свого власного населення. Брехня не може жити вічно", - наголосив Стаббс.

Військовий радник британської місії, зокрема, засудив російську ракетну атаку на Кривий Ріг, яка забрала численні людські життя і яка "демонструє кричущу зневагу Росії до життя цивільного населення".

Також Стаббс висловив глибоке занепокоєння щодо негативних наслідків руйнування Каховської дамби, передусім, на громади, які проживають у районах, розташованих нижче за течією річки. Він закликав до "негайного надання доступу нейтральним і неупередженим гуманітарним організаціям для надання допомоги тим, хто її потребує, де б вони не перебували".

"Численні повідомлення вказують на те, що російські обстріли призвели до загибелі та поранень цивільних осіб під час евакуації – це огидно. Ми чітко заявляємо: руйнування Каховської дамби є ще одним руйнівним прикладом жахливих наслідків неспровокованого, незаконного і повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Це зона стихійного лиха посеред зони бойових дій", - заявив військовий радник британської місії.

Як повідомляв Укрінформ, раніше ворог випустив шість ракет по Кривому Рогу, з яких п'ять влучили по мирним об'єктам, які не мають жодного відношення до військових. Ворог завдав удару по п'ятиповерховому житловому будинку, також від ударів постраждали транспортне підприємство, складське приміщення, в якому зберігалася звичайна вода та різні напої, інші цивільні об'єкти. Всього внаслідок атаки постраждали 38 людей, ще 12 - загинули.


Джерело: https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3723035-britanskij-diplomat-v-obse-nagadav-rosianam-pro-vidpovidalnist-za-brehnu.html

15.06.2023 15:20