Росія заважає Швеції вступити до НАТО — голова Шведської розвідки

Росія заважає Швеції вступити до НАТО — голова Шведської розвідки
Росія заважає Швеції вступити до НАТО, заявив глава Служби військової розвідки та безпеки Швеції Томас Нільссон в інтерв'ю виданню SVT. За його словами, РФ у своїх підривних кампаніях використовує різні способи впливу.

«Вони хочуть впливати на громадську думку та ухвалення рішень у Швеції на те, що ми зазвичай називаємо внутрішнім важливим стрижнем: наша демократія та наш спосіб життя, який ми самі обрали. Вони намагаються вплинути на це, і вони також намагалися вплинути на заявку на членство», – зазначив Нільссон.

Він додав, що за російськими операціями стоїть як безпосередньо держава Росія, так і довірені особи, так звані проксі.

«Ми бачили різні приклади, які трактуємо як дії з боку Росії як державного актора. Деякі речі ви робите самі, інші – через представників», – додав керівник шведської розвідки.

Нільссон не вдавався у подробиці, чи була причетна іноземна держава до нещодавніх демонстрацій проти вступу країни до НАТО. Однак за його словами, є кілька прикладів спроб впливу як відкритого, так і прихованого характеру. Одним із них є російські заяви про «військово-технічні заходи» в разі вступу Швеції до Північноатлантичного Альянсу.

За словами Нільссона, крім процесу вступу Швеції до НАТО, є ще кілька очевидних цілей для шпигунства та диверсій всередині країни. Зокрема йдеться про переозброєння загальної оборони, нові полки та постачання Україні бойових машин і боєприпасів зі Швеції.

«Росія заявила як вона ставиться до цієї підтримки, тому зрозуміло, що для неї є загроза. Ми внесли це до нашого плану і вжили для цього заходів», – додав Нільссон.

Він також додав, що минулого року на низці режимних об’єктів заарештували іноземних громадян. Однак Нільссон не захотів розповідати, чи пов’язано це з допомогою Україні у війні проти РФ.

Нещодавно держсекретар США Ентоні Блінкен закликав Туреччину підтримати вступ Швеції до НАТО, заявивши, що країна вже зробила значні кроки для усунення претензій Анкари проти її членства. Білий дім заперечує, що Байден намагається домовитися з Туреччиною про ратифікацію вступу Швеції в обмін на винищувачі F-16.

Своєю чергою президент США Джо Байден спрогнозував вступ Швеції до НАТО найближчим часом. Про це він заявив, виступаючи в Академії ВПС США через кілька днів після того, як натякнув на можливу угоду, спрямовану на подолання опору Туреччини ратифікації прийняття країни до Альянсу.

Туреччина ратифікувала заявку Фінляндії в березні, але все ще виступає проти вступу Швеції, заявляючи, що Стокгольм переховує членів бойових угруповань, яких вона вважає терористами.


Джерело: https://zn.ua/ukr/WORLD/rosija-zavazhaje-shvetsiji-vstupiti-do-nato-holova-shvedskoji-rozvidki.html

12.06.2023 16:08