Україна направила до Єврокомісії ноту через співпрацю Угорщини та рф у атомній енергетиці

Україна направила до Єврокомісії ноту через співпрацю Угорщини та рф у атомній енергетиці
Україна направила до Європейської комісії ноту стосовно можливої активізації співпраці в атомній енергетиці з Росією з вимогою переглянути наданий «Росатому» дозвіл на продовження будівництва другої черги АЕС «Пакш» в Угорщині. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Росатом» є частиною путінського режиму, який підтримує його терористичні дії та наражає на небезпеку ядерні об’єкти», — йдеться у повідомленні.

Український уряд очікує, що попереднє рішення щодо реалізації «Росатомом» проєкту будівництва ядерних реакторів в Угорщині буде переглянуто, оскільки на тлі катастрофи на Каховській ГЕС та окупації Запорізької АЕС такі кроки виглядають сюрреалістично.

Як повідомив прем’єр-міністр, він порушив це питання під час виступу на присвяченій Україні сесії в рамках зустрічі Ради ОЕСР на міністерському рівні.

Шмигаль наголосив, що санкції проти Росії мають бути посилені, зокрема в таких сферах як атомна енергетика.

«Ми повинні зробити все, щоб business as usual із країною-терористом був неможливий і більше не підтримував російську воєнну машину», – йдеться у повідомленні глави уряду.

За договором, Росія виділяє Будапешту кредит у розмірі до 10 млрд євро на будівництво двох енергоблоків на АЕС і стає єдиним постачальником ядерного палива в Угорщину.

У березні Угорщина почала переговори з Францією про збільшення її ролі в угорській ядерній програмі. Це врешті може призвести до того, що Росія не буде більше брати участь в розвитку єдиної угорської атомної електростанції.

Джерело: https://zn.ua/ukr/UKRAINE/ukrajina-napravila-do-jevrokomisiji-notu-cherez-spivpratsju-uhorshchini-ta-rf-u-atomnij-enerhetitsi.html

09.06.2023 12:47