«Ми дуже сподіваємося, що Китай буде підштовхувати росію вивести свої війська» – посол США у КНР

«Ми дуже сподіваємося, що Китай буде підштовхувати росію вивести свої війська» – посол США у КНР
Китай, який має великий вплив на Російську Федерацію, повинен переконати Кремль вивести свої війська з України, вважає посол США в Китаї Ніколас Бернс.

«Ми дуже сподіваємося, що вони зроблять правильний вибір – що Китай буде підштовхувати Росію, дотримуватись міжнародного права, вивести свої війська та відновити суверенітет і територіальну цілісність України. Цього хоче і очікує світ», – сказав Бернс під час виступу на конференції 2023 Global Impact Forum сьомого червня, передає «Голос Америки».

Посол зауважив, що нещодавно зустрічався із спеціальним представником Китаю Лі Хуеєм, який відвідав Київ, Варшаву, Берлін, Париж та Москву, збираючи думки щодо можливого припинення війни в Україні. На цій зустрічі Бернс хотів побачити, чи може Китай зробити внесок у мирне вирішення.

«Я не можу передбачити, що зробить уряд Китайської Народної Республіки, але вони знають нашу позицію», – прокоментував Бернс зустріч із Лі.

Американський посол нагадав, що китайський «мирний план» включає 12 пунктів і першим з них є пункт про «суверенітет і територіальну цілісність будь-якої країни».

«Ось що поставлено на карту в незаконній війни Росії проти України, це – суверенітет і територіальна цілісність України», – сказав Бернс.

Нагадаємо, що нещодавно очільник міністерства оборони Олексій Резніков, коментуючи китайські мирні ініціативи, заявив, що лише після виведення російських військ Україна буде вважати, що Китай, як посередник, має вплив на Росію.

Спецпредставник Китаю Лі Хуей зазначив, що Пекін розглядає можливість ще однієї «миротворчої місії» та заздалегідь попередив, що й ця поїздка може не принести негайних результатів.

Раніше речниця МЗС Китаю Мао Нін спростувала інформацію, оприлюднену The Wall Street Journal, про те, що спеціальний представник Лі Хуей пропонував залишити Росії окуповані території України.


Джерело: https://zn.ua/ukr/war/mi-duzhe-spodivajemosja-shcho-kitaj-bude-pidshtovkhuvati-rosiju-vivesti-svoji-vijska-posol-ssha-u-knr.html

08.06.2023 16:04