Катастрофа на Каховській ГЕС матиме далекосяжні наслідки для багатьох тисяч людей — ООН

Катастрофа на Каховській ГЕС матиме далекосяжні наслідки для багатьох тисяч людей — ООН
Масштаби катастрофи від підриву росіянами греблі Каховської ГЕС стануть зрозумілі найближчим днями. Водночас вже очевидно, що вона матиме далекосяжні наслідки для багатьох тисяч людей.

Про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявив заступник генсека з гуманітарних питань Мартін Гріффітс, передає Укрінформ.

За його словами, уже затоплено щонайменше 40 населених пунктів, але кількість постраждалих сіл і міст зростатиме. Серйозні наслідки також очікуються в захоплених росіянами районах, але РФ не надає доступу для гуманітарних місій.

ООН та гуманітарні організації вживають екстрених заходів для надання допомоги більш як 16 тисяч постраждалих. Ідеться про забезпечення населення питною водою, грошовою допомогою та психосоціальну підтримку. У постраждалі райони надходитимуть електрогенератори, обладнання для фільтрації води та транспорт для її перевезення, запевнив Гріффітс.

Багатопрофільні мобільні бригади розгорнуті на залізничних і автобусних станціях по всій Херсонській області для підтримки тих, хто потребує евакуації, додав він.

Заступник генсека нагадав, що зруйнована гребля грала ключову роль у забезпеченні водою сільськогосподарських земель на півдні Херсонщини та на Кримському півострові.

«Тривала повінь порушить сільськогосподарську діяльність, завдасть шкоди тваринництву й рибальству та спричинить широкомасштабні довгострокові наслідки. Це серйозний удар по сектору виробництва харчові продукти», — вказав Гріффітс.

Він також висловив занепокоєння з приводу того, що вода переміщує міни та інші вибухонебезпечні предмети.

У ніч на вівторок, 6 червня, війська РФ підірвали Каховську ГЕС, яку контролюють понад рік.

В Укргідроенерго повідомили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і не підлягає відновленню. В ОК Південь уточнили, що зруйнована не вся дамба, але є значні пошкодження.

Під загрозою затоплення близько 80 населених пунктів регіону, 16 тисяч осіб на правобережжі Херсонської області перебувають у критичній зоні.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що Каховську ГЕС підірвали військові 205-ї мотострілецької бригади окупаційної армії РФ


Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/pidriv-kahovskoji-ges-matime-dalekosyazhni-naslidki-novini-ukrajini-50330021.html

Категорії: Новости Херсона

07.06.2023 18:10