ЄС продовжує заборону імпорту агропродукції з України до 5 держав

ЄС продовжує заборону імпорту агропродукції з України до 5 держав
Європейська комісія до 15 вересня продовжила заборону на імпорт українських пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику в Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію і Словаччину. Але обмеження скоротили і ЄС обіцяє поступово скасувати заборону.
Про це йдеться в повідомленні на сайті Єврокомісії.

Сфера застосування обмежувальних заходів для цих продуктів скоротиться із 17 до шести тарифних ліній. За даними джерел «Європейської правди», з-під дії заборони буде виключено тверді сорти пшениці, гібриди кукурудзи, а також матеріал для сівби та спельту.

У Єврокомісії вважають, що ці заходи залишаються необхідними ще протягом певного часу, «враховуючи виняткові обставини серйозних логістичних вузьких місць і обмежених можливостей зберігання зерна перед сезоном збору врожаю, який спостерігається в п’яти державах-членах».

Також ЄС створив Спільну координаційну платформу для координації зусиль Єврокомісії, Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, а також України для покращення потоку торгівлі між ЄС та Україною. Перша зустріч цієї платформи відбулася на технічному рівні 2 червня.

Україна намагалася домовитися з Європейським Союзом про скасування заборони.

Нагадаємо, Єврокомісія з 2 травня заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. А втім, ці агропродукти можуть перевозитися через їхню територію транзитом.

Ухвалені обмеження мали тривати донині, 5 червня 2023 року. Але ЄК заявляла, що готова повторно запровадити запобіжні заходи після закінчення чинного Регламенту про автономні торговельні заходи 5 червня доти, «доки триватиме виняткова ситуація». Також Єврокомісія готова розпочати оцінку ситуації на ринку ЄС для інших «чутливих» продуктів.

Що передувало?

Низка країн заявили про дестабілізацію внутрішніх аграрних ринків через сільськогосподарську продукцію з України, яка мала б проходити транзитом до третіх країн, але часто залишалася всередині країни, через яку відбувався експорт.

Так, Польща, Угорщина, Болгарія та Словаччина заборонили імпорт на свою територію сільськогосподарської продукції, яка походить із території України або імпортується з неї. Румунія вирішила дочекатися заходів Єврокомісії.

У Єврокомісії назвали неприйнятними односторонні дії держав-членів Євросоюзу щодо торгівлі, бо торговельна політика є винятковою компетенцією ЄС.

Зрештою 28 квітня Єврокомісія досягла компромісу з Болгарією, Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною щодо імпорту агропродукції з України.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/yes-prodovzhuye-zaboronu-importu-agroprodukciyi-z-ukrayini-do-5-derzhav-ale-obicyaye-skasuvati-yiyi-postupovo

06.06.2023 13:10