Австралія та США обговорюють передачу Україні 41 літака F/A-18 Hornet — ЗМІ

Австралія та США обговорюють передачу Україні 41 літака F/A-18 Hornet — ЗМІ
Австралія та США обговорюють можливість передачі Україні 41 літака F/A-18 Hornet, які замінять на більш сучасні F-35.

Про це повідомляє Financial Review.

Зазначається, що США позитивно ставляться до такої ідеї, так як у іншому випадку літаки будуть списані. Наразі F/A-18 Hornet перебувають на авіабазі поблизу Ньюкасла.

Експерт з оборони з Австралії Роберт Поттер підтвердив, що перемовини тривають, і зазначив, що надання літаків ЗСУ виглядає хорошою ідеєю.

«Сполучені Штати та Україна активно і конкретно зацікавлені в придбанні винищувачів четвертого покоління для українських ВПС. Для завершення закупівлі цих літаків потрібні численні офіційні дозволи, але, ймовірно, це ідея, час якої настав», — заявив Поттер.
19 травня президент США Джо Байден підтримав міжнародну коаліцію винищувачів для України. Також прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив, що Велика Британія, США, Нідерланди, Бельгія та Данія братимуть участь у підготовці українських пілотів на західних винищувачах.

2 червня глава Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що до коаліції винищувачів для України приєдналися вже вісім країн.

5 червня міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що ЗСУ під час свого контрнаступу цього літа не використовуватимуть винищувачі F-16.

Джерело: https://nv.ua/ukr/world/countries/avstraliya-ta-ssha-mozhut-peredati-zsu-f-a-18-hornet-novini-ukrajini-50329746.html

06.06.2023 13:09