США не надаватимуть росії інформацію про стратегічне озброєння

США не надаватимуть росії інформацію про стратегічне озброєння
Сполучені Штати з 1 червня не надаватимуть росії інформацію в межах Договору про стратегічні наступальні озброєння (ДСНО), зокрема це стосується даних про розташування ракет і пускових установок.

Про це повідомляється на сайті Державного департаменту США.

У відомстві пояснили, що запровадили ці заходи після того, як росія призупинила свою участь у ДСНО 28 лютого 2023 року. США заздалегідь повідомили рф про контрзаходи та зазначили, що готові повернутися до зобов’язань, коли москва відновить участь у договорі.

До цього моменту США не надаватимуть телеметричну інформацію про кількість запусків міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) і балістичних ракет із підводних човнів (БРПЧ).

А втім, США продовжуватимуть сповіщати рф про самі запуски відповідно до Угоди про повідомлення про запуски балістичних ракет 1988 року.

Також США скасує видані візи російським інспекторам і відмовлятиме в розгляді заявок на отримання таких віз. У США зауважили, що готові були сприяти інспекційній діяльності росії на своїй території навіть у 2022 році, однак російські фахівці не скористалися своїм правом. Натомість рф відмовила прийняти американську інспекцію.

Обмін даними

У 2010 році США та рф уклали договір про подальше взаємне скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь.

Договір обмежував сумарну кількість стратегічних наступальних озброєнь в обох країнах. Ішлося про скорочення ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, підводних човнів та важких бомбардувальників — до 700 одиниць.

Договір мав діяти до 2026 року, але 21 лютого 2023 року президент росії володимир путін заявив про припинення участі рф.

За словами путіна, США нібито планують «натуральне випробування ядерної зброї», тож доручив міноборони росії та «росатому» «бути готовими до випробування російської ядерної зброї, якщо це першими зроблять США».


Джерело: https://hromadske.ua/posts/ssha-ne-nadavatimut-rosiyi-informaciyu-pro-strategichne-ozbroyennya-moskva-pershoyu-porushila-ugodu

02.06.2023 12:39