У США нагадали прем’єру Грузії, що рф напала на Україну до її бажання стати членом НАТО

У США нагадали прем’єру Грузії, що рф напала на Україну до її бажання стати членом НАТО
Державний департамент США відповів на заяву прем'єр-міністра Грузії Іраклія Гарібашвілі про те, що причиною нападу Росії на Україну було бажання українців вступити до НАТО. Відповідаючи на прохання Грузинської служби Голосу Америки прокоментувати заяву прем’єра речник Держдепу нагадав, що російська агресія проти України почалася не в 2022 році, а повномасштабна агресія 2022 року є «продовженням незаконного захоплення Росією Криму та частин Луганської та Донецької областей у 2014 році».

«У рамках наших зусиль зі стримування президента Путіна від початку повномасштабного вторгнення на суверенну територію України 24 лютого 2022 року Сполучені Штати постійно говорили про два шляхи, які може обрати Росія: діалог і дипломатія або ескалація та масштабні наслідки. Ми доклали справжніх і щирих зусиль, щоб досягти першого, чому ми дуже віддавали перевагу, але Путін вибрав війну», – йдеться у заяві Держдепу

Речник Держдепу додав, що позиція США щодо прагнень Грузії вступити до НАТО не змінилася й закликав грузинських офіційних осіб просувати життєво важливі демократичні реформи, необхідні для вступу.

«Грузія є стійким партнером НАТО, який служив разом з американськими та іншими військами НАТО. Сполучені Штати підтримують прагнення Грузії вступити в НАТО», – сказав він, додавши, що США продовжують працювати з Грузією над розбудовою її оперативної сумісності з НАТО.

Нагадаємо, що на Форумі глобальної безпеки у Братиславі 30 травня Гарібашвілі заявив: «Я не хочу спекулювати, не хочу цитувати заяви російського уряду. Але однією з причин було бажання України стати членом НАТО. Отже, ми бачимо наслідки».

Того ж дня мер Тбілісі та генеральний секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Каха Каладзе заявив, що Грузія не приєднується до антиросійських санкцій, а питання доцільності авіасполучення з Росією стоятиме на порядку денному після того, як Грузія стане членом Євросоюзу.

Раніше речник парламенту Грузії Шалва Папуашвілі заявив, що зближення його країни з Росією (яка окупувала частину грузинської території) відбувається в рамках «стратегічної політики терпіння».

Джерело: https://zn.ua/ukr/war/u-ssha-nahadali-premjeru-hruziji-shcho-rf-napala-na-ukrajinu-do-jiji-bazhannja-stati-chlenom-nato.html

01.06.2023 18:09