Путін повертає на фронт кадировців замість ПВК Вагнера: чи здатні вони стати основною штурмовою силою і пожвавити атаки РФ — ISW

Путін повертає на фронт кадировців замість ПВК Вагнера: чи здатні вони стати основною штурмовою силою і пожвавити атаки РФ — ISW
Влада Росії, ймовірно, намагається збільшити кількість чеченських підрозділів Рамзана Кадирова на лінії фронту в Донбасі, аби компенсувати відхід сил ПВК Вагнера та спробувати активізувати наступальні операції.

Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни за підсумками 1 червня.

Офіційна реакція Росії на нещодавні атаки проти РФ, схоже, залишається недостатньою, аби задовольнити спільноту ультранаціоналістів у російському інформаційному просторі та їхнє прагнення до ескалації війни. 29 травня губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков закликав російські війська захопити місто Харків і Харківську область, щоб створити бар'єр між Бєлгородською областю та Україною. Пізніше, 31 травня, Гладков оголосив про евакуацію дітей із прикордонних територій Шебекінського та Грайворонського районів. Речник Кремля Дмитро Пєсков 29 травня відмовився коментувати заяви Гладкова, чим викликав обурення в російському інформаційному просторі. Колишній офіцер ФСБ і воєнний злочинець Ігор Гіркін розкритикував Пєскова, Володимира Путіна та міністра оборони РФ Сергія Шойгу за небажання реагувати на напади на територію Росії.

Російські «воєнкори» скаржаться на відсутність воєнних дій РФ для забезпечення безпеки прикордонних районів у Бєлгородській і Курській областях принаймні з вересня 2022 року, нагадує ISW. При цьому вони часто критикують Кремль за недостатню реакцію на напади на російську територію та неспроможність повністю зосередити всі зусилля на війні. Коментарі Пєскова значною мірою узгоджуються із небажанням і нездатністю Володимира Путіна йти на значну ескалацію війни без повномасштабної загальної та економічної мобілізації.

Російське військове командування, ймовірно, віддало наказ чеченським формування Рамзана Кадирова розпочати наступальні дії в Україні після виведення сил ПВК Вагнера з Бахмута, припускають аналітики ISW. 31 травня Кадиров заявив, що чеченські сили отримали новий наказ і взяли на себе відповідальність за лінію фронту в Донецькій області. Кадиров також заявив, що чеченським підрозділам необхідно почати «активну бойову діяльність» і «звільнити низку населених пунктів». Кадиров додав, що підрозділи чеченського спецназу Ахмат і полку спеціального призначення Север-Ахмат перекинули в напрямку Мар'їнки на південний захід від Донецька. Міноборони Росії також заявляло, що наступальні дії на мар'їнському напрямку вели десантно-штурмові загони 5-ї окремої мотострілецької бригади 1-го армійського корпусу та спецназу Ахмат. За словами Кадирова, російське військове командування наказало Росгвардії, регулярним військам армії РФ і чеченським формування розпочати наступальні дії на лінії фронту не лише на Донбасі, але також у Запорізькій та Херсонській областях. Кадиров заявив, що підрозділи вже почали тактичну підготовку до цих наступальних дій, та стверджував, що наступальні дії підрозділів Ахмат нібито почалися ще до того, як українські війська розпочали контрнаступ. Водночас ISW не бачить жодних ознак наступальної операції чеченців в Запорізькій чи Херсонській областях.

Якщо ж чеченські сили дійсно візьмуть участь у наступальних операціях РФ, для кадировців це означатиме завершення майже річної перерви в участі у високоінтенсивних бойових діях. Після участі в боях за Маріуполь, Сєвєродонецьк і Лисичанськ чеченські війська здебільшого діяли в тилу, за винятком деяких наступальних дій в районі Білогорівки Луганської області. ISW також фіксував свідчення про те, що кадировці виконують роль поліції в тилових районах на півдні України та проводять локальні розвідувальні операції в Запорізькій області. Кадиров також стверджував, що станом на 8 травня в Чечні перебувало 3300 військовослужбовців полку Север-Ахмат, а ISW раніше припускав, що Кадиров, можливо, заощаджує сили своїх підрозділів, щоб не відправляти їх на передову, та вагається втратити ці ресурси у жорстких боях в Україні, попри його ультранаціоналістичні наративи.

Можливо, Кремль намагається повернути кадировців на фронт, зробивши їх основною наступальною та штурмовою силою після того, як сили ПВК Вагнера досягли кульмінації і Євген Пригожин відводить їх від лінії фронту, припускають в ISW. Там вважають, що Кремль може вбачати у чеченських підрозділах невикористану штурмову силу, яка нібито може відновити здатність Росії підтримувати наступальні зусилля на кількох напрямках просування одночасно. Утім, якщо заяви Кадирова про наявність у нього 7000 військових в Україні є правдивими, то його сили не зможуть успішно провести кілька значних наступальних операцій, переконані експерти Інститут вивчення війни.

Іншою метою Кремля може бути прагнення розірвати відносини Кадирова з Пригожиним і знову підкреслити вплив федеральної влади РФ над чеченськими силами. 31 травня Пригожин відреагував на повідомлення про перекидання чеченських військ в окуповану Донецьку область, заявивши, що військам Кадирова, можливо, вдасться захопити деякі населені пункти в регіоні. Однако, підкреслив Пригожин, перед Кадировим нібито не стоїть завдання захопити всю Донецьку область. Раніше Кадиров брав участь у спробі Пригожина шантажувати Міноборони Росії на початку травня, аби домогтися додаткового спорядження і підкріплення для ПВК Вагнера в Бахмут. Кадиров заявив, що його війська замінять війська ПВК Вагнера 6 травня і навіть прямо попросив Путіна дати дозвіл на перекидання чеченських сил з інших напрямків у Бахмут. Водночас Путін міг сприйняти поведінку Кадирова як загрозу своїй владі і контролю — особливо враховуючи, що Кадиров і Пригожин провели успішну спільну інформаційну кампанію на початку жовтня 2022 року, щоб сприяти перестановкам у військовому командуванні РФ. Можливо, Путін або російське військове командування наказали Кадирову збільшити кількість підрозділів на полі бою у відповідь на спроби шантажу з його участю.

Інші висновки аналітиків ISW за минулу добу:

Російські війська вели атаки на північний захід від Сватового та на південь від Кремінної.
Окупанти здійснили обмежені атаки навколо Бахмута та вздовж лінії Авдіївка-Донецьк.
Російські війська продовжують зосереджуватися на півдні України.
Схоже, російська Держдума розглядає заходи щодо легалізації призову до армії чинних або колишніх російських в’язнів.


Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/kadirivci-na-donbasi-yaka-jihnya-rol-zavdannya-chi-zmozhut-zaminiti-pvk-vagnera-ostanni-novini-50328127.html

01.06.2023 18:08