Через територію білорусі відбувалося примусове переміщення українських дітей і військовополонених – Лубінець

Через територію білорусі відбувалося примусове переміщення українських дітей і військовополонених – Лубінець
Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що українська влада має підтвердження того, що через територію Білорусі за участю місцевої влади відбувалася незаконне переміщення українських військовополонених та дітей. Про це повідомляє Укрінформ.

"У нас є підтвердження того, що через територію Білорусі за безпосередньої участі влади Білорусі відбувалося як примусове переміщення українських дітей, цивільних заручників, так і військовополонених", – зазначив Лубінець.

Раніше віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що після незаконної депортації до Росії, українським дітям змінюють імена та прізвища, а також дати народження.

"У Росії, де в усіх регіонах їх ховають, змінюють ідентичність, змінюють імена, прізвища, дати народження, роблять усе, щоб асимілювати, а фактично - чинять акт геноциду стосовно наших дітей, насильно русифікують, дають так звані паспорти, роблять усе, щоб діти забули про свою рідну землю, забули мову, забули культуру і прийняли, як вони кажуть, нову реальність", – розповіла Верещук

За її словами, Україна потребує масової міжнародної підтримки в питанні повернення українських дітей, зокрема статусних.

"Нам потрібен тиск на Росію. Ми повинні знайти механізм негайно. Тому що кожен день, доки діти залишаються там, - це мінус до їхнього майбутнього, це втрата їхньої ідентичності", – додала вона.

Джерело: https://zn.ua/ukr/war/cherez-teritoriju-bilorusi-vidbuvalosja-primusove-peremishchennja-ukrajinskikh-ditej-i-vijskovopolonenikh-lubinets-.html

01.06.2023 15:35