Блінкен закликав Туреччину негайно схвалити вступ Швеції до НАТО

Блінкен закликав Туреччину негайно схвалити вступ Швеції до НАТО
Державний секретар США Ентоні Блінкен 30 травня закликав Туреччину негайно завершити процес вступу Швеції до НАТО, заявивши, що скандинавська країна вже зробила значні кроки для усунення заперечень Анкари проти її членства, пише Reuters.

«Ми вважаємо, що час настав, і немає жодних причин для того, щоб не рухатися вперед. Туреччина висловила важливе і законне занепокоєння. Швеція і Фінляндія відповіли на ці занепокоєння. Ми з нетерпінням чекаємо завершення цього процесу в найближчі тижні. Ми не маємо жодних сумнівів, що це може бути, і це повинно бути, і ми очікуємо, що так і буде», – сказав Блінкен.

Його коментарі пролунали через кілька годин після того, як Туреччина закликала Швецію притягнути до відповідальності винних у проекції зображення прапора забороненого угруповання на будівлі парламенту в Стокгольмі в день турецьких виборів, які продовжили правління президента Ердогана.

Виступаючи на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Швеції в Лулеа, на півночі Швеції, Блінкен заявив, що Вашингтон продовжить працювати над завершенням вступу Швеції до саміту НАТО в середині липня, на який зберуться глави держав Альянсу.

Блінкен відкинув припущення, що адміністрація Байдена пов'язує схвалення Туреччиною вступу Швеції до НАТО з продажем Анкарі винищувачів F-16, хоча, за його словами, так вважає Конгрес США. Напередодні президент США також натякав на зв'язок.

«Хоча ми не пов'язуємо ці два питання – коли я кажу «ми», я маю на увазі адміністрацію Байдена – деякі члени Конгресу пов'язують», – сказав Блінкен.

Нагадаємо, що президент Ердоган 19 травня заявив, що Туреччина «не може позитивно оцінювати членство Швеції в НАТО» – «поки Швеція дозволяє філіям терористичних організацій в Туреччині вільно розгулювати у Швеції і на вулицях Стокгольма».

Ввечері 28 травня, коли стало відомо, що Ердоган переобрався, МЗС Швеції порушило питання про ратифікацію членства країни в НАТО, зазначивши, що тепер зрозуміло, «з ким говорити».


Джерело: https://zn.ua/ukr/europe/blinken-zaklikav-turechchinu-nehajno-skhvaliti-vstup-shvetsiji-do-nato.html

01.06.2023 12:25