До України повернули хлопця з Маріуполя, депортованого окупантами

До України повернули хлопця з Маріуполя, депортованого окупантами
З окупації повернули 17-річного В’ячеслава з Маріуполя. Хлопець самостійно вийшов на зв’язок і попросив про повернення в Україну.
Про це розповіла міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Міністерка зазначила, що Вʼячеслав ріс без батьків. У 2021 році він почав навчання у вищому металургійному училищі. Після захоплення Маріуполя окупанти вивезли хлопця до тимчасово захопленого Шахтарська Донецької області.

«Хлопець виявився сміливим і винахідливим. Знайшов спосіб дати знати про себе та звʼязатися з ким треба. Решта було справою зусиль, терпіння та наполегливості багатьох небайдужих людей», — написала Верещук.

За словами міністерки, над поверненням В’ячеслава працювали:

Міністерство закордонних справ України;
Служба у справах дітей Деснянського району Києва;
головна спеціалістка відділу опіки/піклування, усиновлення та сімейних форм виховання Аліна Долженко;
програмна директорка «СОС Дитячі Містечка Україна» Дар’я Касьянова;
«Українська мережа за права дитини».
Депортовані українські діти

Національне інформаційне бюро при Міністерстві реінтеграції України 28 березня повідомило, що наразі незаконно депортованими вважаються понад 19 тисяч українських дітей.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої зі справ дітей росії марії львової-бєлової. Їх підозрюють у незаконному вивезенні українських дітей з окупованих територій до росії.

Міністерство закликає: якщо вам стало відомо про незаконну депортацію дитини, повідомте про це на цілодобову гарячу лінію Національного інформаційного бюро — 16-48 та (044) 287-81-65 — або за допомогою чат-ботів у Telegram і Viber.

Також у разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви «Повідомити про зникнення / депортацію / примусове переміщення дитини» на сайті «Діти війни».

Джерело: https://hromadske.ua/posts/do-ukrayini-povernuli-hlopcya-z-mariupolya-deportovanogo-okupantami

Категорії: Новини Маріуполя

29.05.2023 11:02