росія та Білорусь підписали документ про розміщення тактичної ядерної зброї

росія та Білорусь підписали документ про розміщення тактичної ядерної зброї
Міністри оборони росії та Білорусі підписали документ про розміщення російської тактичної ядерної зброї на білоруській території.

Про це повідомило російське агентство ТАСС з посиланням з посиланням на заяву міністра оборони рф сергій шойгу.

Той пояснив, що росія, розміщуючи нестратегічну ядерну зброю на території Білорусії, нібито не передає її Мінську. Контроль над нею та рішення про застосування залишається за москвою.

У Міноборони Білорусії зазначили, що Мінськ «зацікавлений у подальшому розвитку стратегічних союзницьких відносин із москвою у військовій сфері».

Що передувало?

Наприкінці березня президент рф володимир путін заявив, що росія передала Білорусі комплекс «Іскандер», який може бути носієм ядерної зброї, і 1 липня закінчить будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї в Білорусі.

НАТО розкритикувало наміри росії, але зазначило, що наразі не бачить жодних змін у ядерній позиції рф. У Євросоюзі пообіцяли відповісти на такий крок росії новими санкціями.

Водночас Україна закликала міжнародну спільноту протидіяти рф. Президент Володимир Зеленський заявив, що розміщення росією тактичної ядерної зброї в Білорусі говоритиме про неуспішну зустріч російського президента володимира путіна з китайським колегою Сі Цзіньпіном.

Ідеться про зустріч під час візиту Сі Цзіньпіна до москви, за підсумками якого росія та Китай виступили зі спільною заявою, у якій, зокрема, закликали знизити «ризик розв’язання ядерної війни».


Джерело: https://hromadske.ua/posts/rosiya-ta-bilorus-pidpisali-dokument-pro-rozmishennya-taktichnoyi-yadernoyi-zbroyi

25.05.2023 18:43