У Норвегії заявили, що нададуть допомогу у навчанні українських пілотів на F-16

У Норвегії заявили, що нададуть допомогу у навчанні українських пілотів на F-16
Норвегія підтримає програми підготовки українських пілотів для польотів на винищувачах F-16, заявив у середу міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам, передає Reuters.

«Уряд підтримує цю ініціативу і розглядає, як Норвегія може зробити свій внесок разом із союзниками і партнерами», – сказав Грам, коментуючи рішення президента США Джо Байдена про схвалення програми навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

Міністр зазначив, що норвезький уряд ще не вирішив, чи надасть Україні один зі своїх винищувачів F-16.

Нагадаємо, що Росія, чиї війська вторглися в Україну, заявила, що будь-яка передача Україні винищувачів F-16 американського виробництва поставить питання про роль НАТО у цій війні. Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що навчання українських військових на літаках F-16 не робить Північноатлантичний Альянс стороною у війні.

Радник міністра оборони Юрій Сак вважає, що Нідерланди можуть стати першою країною, яка відправить Україні винищувачі F-16, оскільки у неї є 18 бойових літаків F-16, які не використовуються.

24 травня президент України Володимир Зеленський повідомив, за підсумками засідання Ставки головнокомандувача, про роботу над концепцією розвитку української авіації з «урахуванням переходу на нові типи літаків».


Джерело: https://zn.ua/ukr/war/u-norvehiji-zajavili-shcho-nadadut-dopomohu-u-navchanni-ukrajinskikh-pilotiv-na-f-16.html

25.05.2023 14:52