Данілов: До зими хочемо повністю завершити війну, але боротимемося скільки потрібно

Данілов: До зими хочемо повністю завершити війну, але боротимемося скільки потрібно
Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що Україна хоче повністю закінчити війну до зими, але буде боротися скільки потрібно.

Про це він сказав в інтерв'ю інформаційному агентству Report.

«До зими ми хочемо повністю завершити війну... Ми маємо спільний план — звільнити всі наші території від терористів, що напали на нас. Єдине питання — час. Чи буде проведено одну або кілька операцій, залежить від багатьох обставин. Ми не обмежуватимемося часом, боротимемося скільки буде потрібно», — сказав Данілов.

У посадовця також запитали, чи контрнаступ розпочнеться до початку літа, але секретар РНБО на це не відповів.

«Військові достеменно знають, що робити. Вони професіонали й довели всьому світу, що наша армія готова до бою. Більше того, ми завдаємо противнику ударів там, де він найменше цього очікує. Думаю, цього разу буде так само», — пояснив Данілов.

Що Україна вважає кінцем війни?

Представники української влади раніше неодноразово заявляли, що кінець війни можливий лише після звільнення всіх окупованих територій. Наприклад, президент Володимир Зеленський наприкінці березня казав, що завершення війни дипломатичним шляхом може статися лише тоді, якщо росія без бою виведе свої війська з України.

Якщо звільнення територій відбуватиметься силовим шляхом, то «з такими людьми немає про що говорити в цілому», вважає глава держави. «Буде велика кількість жертв. Про що з цими людьми в цілому говорити? Вони повинні бути ізольовані, такими, кому не тиснуть руки», — сказав президент.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба нещодавно заявив, що якщо майбутній контрнаступ не звільнить всі українські землі, то доведеться готуватися до наступного контрнаступу.

Схожої думки і більшість жителів України. Опитування Центру Разумкова в лютому-березні показало, що 93% українців вірять у перемогу України у війні.

Найчастіше українці розглядають як перемогу вигнання російських військ з усієї території України та відновлення кордонів станом на січень 2014 року (47% серед тих, хто вірить у перемогу України) або знищення російської армії та сприяння повстанню/розпаду всередині росії (31%).

Поменшало тих, хто задовольнявся б вигнанням російських військ з усієї території України, окрім окупованого Криму (частка таких зменшилася з 8% до 4%).

За даними опитування, лише по 5% опитаних респондентів уважали б перемогою вигнання російських військ за лінію станом на 23 лютого 2022 року та припинення війни, навіть якщо російська армія втримається на територіях, окупованих після 24 лютого 2022-го.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/danilov-do-zimi-hochemo-povnistyu-zavershiti-vijnu-ale-borotimemos-skilki-potribno

12.05.2023 18:03