Чехія передасть Україні два зенітно-ракетні комплекси Куб і розгляне можливість передачі винищувачів L-159

Чехія передасть Україні два зенітно-ракетні комплекси Куб і розгляне можливість передачі винищувачів L-159
Чехія передасть Україні два ЗРК Куб та «відносно велику кількість» снарядів для них. Про це заявив чеський президент Петро Павло в етері радіо в середу, 10 травня, повідомляє České noviny.

На думку Павела, «доцільно» також розглянути передачу Україні чеських винищувачів L-159, які б могли допомогти Україні при контрнаступі. Він сказав, що захисники України отримали від Чехії близько 100 танків, стільки ж одиниць бронетехніки і багато боєприпасів.

Президент Чехії уточнив, що ЗРК Куб зараз перебувають на етапі постачання, і Сили оборони України зможуть одразу їх використовувати завдяки вже навченим бійцям. Чеська армія замінить їх ізраїльськими комплексами SPYDER.

У березні стало відомо, що Словаччина передасть Україні системи ППО Куб.

Як повідомляє Мілітарний, Куб — радянський ЗРК середньої дальності, що дозволяв виявляти повітряні цілі на дальностях до 65 км та вести їх обстріл на дистанціях від 4,5 до 23,5 км у діапазоні висот до 14 тисяч метрів. Основними цілями для Куба були літаки і крилаті ракети зі швидкістю до 600 м/с. ЗРК складається з самохідної установки розвідки і наведення, пункту управління та чотирьох самохідних пускових установок (на кожній — по три ракети).


Джерело: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/zrk-kub-chehiya-postavit-ukrajini-dva-kompleksi-z-raketami-ostanni-novini-50323574.html

11.05.2023 14:27