Знімок українця Євгена Малолєтки отримав головну нагороду World Press Photo 2023

Знімок українця Євгена Малолєтки отримав головну нагороду World Press Photo 2023
Знімок українського фотографа Євгена Малолєтки, зроблений після того, як російські війська влучили бомбою по пологовому у Маріуполі в березні 2022 року, отримав головну нагороду World Press Photo 2023.

У четвер, 20 квітня, найпрестижніша премія для фотожурналістів World Press Photo оголосила переможців. Головну нагороду — фото року — отримав український фотограф Євген Малолєтка. Переможцем став його знімок, зроблений під час рятувальної операції у Маріупольському роддомі, по якому росіяни під час осади міста нанесли бомбовий удар.

На знімку 32-річна Ірина Калініна, поранена вагітна жінка, яку рятувальники виносять з розбитого пологового будинку. Її дитина, хлопчик, якого вона назвала Мироном, народилася мертвою. Ірина померла через пів години після дитини.

На думку журі, цей фото передає абсурдність і жах війни. Це точне відображення подій року та докази воєнних злочинів, які російські війська вчиняють проти українського цивільного населення. Образ постає як глибоко болючий історичний факт і висвітлює вбивство майбутніх поколінь українців. Надаючи платформу образу, журі сподівається, що світ зупиниться і визнає нестерпні реалії цієї війни та замислиться над майбутнім України.

«Ми приїхали в Маріуполь буквально за годину до вторгнення. 20 днів ми жили з фельдшерами в підвалі лікарні, а в притулках — зі звичайними громадянами, намагаючись показати, з яким страхом живуть українці», — розповів Євген Малолєтка про свою роботу в Маріуполі у коментарі для конкурса World Press Photo.

Євген Малолєтка разом із оператором Мстиславом Черновим і продюсеркою Василісою Степаненко працювали у Маріуполі від інформаційного агентства Associated Press. Вони стали єдиними журналістами, які працювали з іноземними ЗМІ в оточеному росіянами місті. За допомогою їхніх знімків світ дізнавався правду про те, що відбувалося в Маріуполі в лютому-березні 2022 року, оточеному російськими військами, які планомірно знищували місто ракетно-бомбовими ударами та іншою зброєю. Журналісти, на яких полювали російські військові, провели у місті 20 днів, після чого залишили Маріуполь по зеленому коридору.

За матеріалами, знятими у Маріуполі, Мстислав Чернов створив документальний фільм 20 днів у Маріуполі, який отримав нагороду престижного фестивалю незалежного кіно Санденс 2023.

Джерело: https://life.nv.ua/ukr/art/znimok-ukrajinskogo-fotografa-stav-foto-roku-za-versiyeyu-world-press-photo-2023-novini-ukrajini-50319075.html

Категорії: Новини Маріуполя

21.04.2023 09:21